söndag 15 maj 2011

Apropå debatten om barnbokens möjligheter och begränsningar

Jag funderar vidare över samtalen i förrgår om barnbokens begränsningar och möjligheter.
Jag tror att barnboken har många fler möjligheter än begränsningar. När man illustrerar och skriver för barn tror jag dels att det är nödvändigt att ha kontakt med barn. Men jag tror också att det är viktigt att minnas hur det var att vara barn. Man kan ställa sig frågorna.
Vad önskade jag som barn? Vad längtade jag efter? Vad var jag rädd för.
På fotot är jag i sexårsåldern.

Jag önskade mig många saker. Dels önskade jag att någon skulle filma mig och att det skulle visas i teve, precis hela kvällarna. Jag höll också på att uppfinna ett hemligt språk som jag önskade skulle bli världsberömt. Första ordet i det språket var ungefär så här advikalejsi. Betydelsen av det är hemlig.
Varje gång jag såg en nyckelpiga så önskade jag mig en kattunge.
På somrarna längtade jag ofta efter jordgubbar. Jag övade upp mitt sjätte sinne genom att blunda och känna efter om någon köpt jordgubbar. Ofta kände jag på mig rätt. Jag längtade hela tiden efter att få bestämma saker. Det kändes orättvist att bara de stora skulle bestämma och ha rätt hela tiden.I bland längtade jag efter att få bestämma över hela världen.
Jag var rädd för många saker, så som konstiga skuggor och mörker och för spöken. Det var en flicka som berättade för mig att de döda gungade i gungstolar inne i kyrktaken på nätterna. Jag var länge jätterädd för den historien. Sala var den största stad jag kunde tänka mig att bo i när jag blev stor. Jag hade lätt att gå vilse, så jag oroade mig för att jag inte hitta skulle hitta runt i Sala, när jag blev stor.

Du som läser.
Vad önskade du som barn? Vad längtade du efter? Vad var du rädd för?

Inger Granberg

3 kommentarer:

Caroline sa...

Fantomen och Näcken var jag så rädd för. Min farmor hade en spaljé utanför sitt sovrumsfönster på den trodde jag Fantomen skulle klättra upp på natten och ta mig. Näcken bodde strax utanför Borås i skogen och han lurade små barn och var väldigt otäck!

Utanför vårt hus bodde KingKong och han kom lunkandes utanför på vallen speciellt de kvällarna mina föräldrar hade fest, jag hörde hans steg väldigt tydligt. Nu när jag är vuxen har jag förstått att det var basen från musiken.
Jag längtade efter Gud och för mig var Gud verklig och jag önskade att hen var synlig, så vi kunde prata med varandra på riktigt.

Jag kommer ihåg hur det var att vara barn hur det kändes, hur jag tänkte och funderade. Det var rätt bra tankar då. Jag tror man behöver de referenspunkterna för att kunna möta barn när man är vuxen, för att kunna skriva och teckna intressant.
Det reflekterande barnet får ta stor del i mig när jag arbetar. Den Vuxna kommer in senare för att redigera och fixa till.

Caroline sa...

Och förresten så otroligt gullig bild på dig, verkligen jättefin!

inger granberg sa...

Tack Caroline1
Jag tror också att det inre reflekterande barnet behöver ta stor plats inom en när man arbetar.
Vilka intressanta saker du var rädd för, intressanta ämnen att skapa barnböcker kring.