tisdag 17 maj 2011

Pyssla egna cykelkörkort

1. Använd gärna ett riktigt körkort som ritmall, eller rita en ruta på ca 9 x 6 cm.
Det är ofattbart lång tid tills artonårsdagen och körkort, när man bara är tre år eller så. Men kanske behöver ni inte vänta så länge på att ta körkort för cykel eller trehjuling i alla fall? Särskilt inte om ni kan pyssla ihop egna körkort. 

Pysslet är lätt och roligt att utöka till fortsatta lekar, ni kan kanske hitta på olika uppkörningsprov till varandra? Svänga utan att sätta i fötterna, eller köra i sicksack-banor och liknande? Och när körkortet väl är färdigt och ligger i fickan, kan det ju dyka upp spännande körkortskontroller både här och där.   

Det är roligt när stor och liten pysslar tillsammans, och lite vuxen skrivhjälp kan behövas. Gärna lite myndigt och formellt. Fler pyssel att göra tillsammans finns i min bok Pyssla tillsammans, den finns förstås att köpa men även att låna på många bibliotek i hela landet.

Om ni vill kan ni rita dit mer på era körkort, kanske en flagga eller en cykel, eller skriva dit födelsedatum? Hela familjen kan förresten passa på att fixa sina egna körkort för olika önskedrömmar, kanske körkort för helikopter, grävskopa eller luftballong? Kanske gosedjuren behöver körkort också...

Ni behöver:
- stadigt papper, gärna färgat, typ körkorts-rosa?
- blyertspenna
- sax
- litet porträttfoto, kanske bild från förskolan?
- limstift
- färgpennor 
- ev. självhäftande plast 

2. Klipp ut körkortet och ett foto i lämplig storlek.
3. Limma fast bild och skriv med lite vuxenhjälp. 
4. Om ni har självhäftande plast på körkortet blir det mer hållbart.
5. Klipp bort ev. överflödig plast runt körkortet.

6. Kortet klart! Nu kan  vi leka med det...
Det kanske finns fler familjemedlemmar som vill ha körkort?

3 kommentarer:

Kerstin LH sa...

Ha-ha! Jag vill ha rymdraketkörkort :)
Och idén är finfin - en biljett in i fantasin.

Ingela Jonasson sa...

Kerstin, då kanske du behöver en Rymdraket också? Finns tips på hur du bygger en egen på sid. 24- 27 i boken "Pyssla tillsammans". Resan i fantasin har inget slut...
/ingela

Anonym sa...

Snyggt!
/Pia