tisdag 9 december 2014

Adventskalendern - 9 december

Konrad står längst fram på familjens segelbåt och sjunger för sig själv. Tidigare under dagen har han råkat stöta på en klasskompis han inte gillar och därför kommer han att tänka på när de skulle öva luciasånger en vinter för länge sedan.

Utdrag ur Familjen Knas går till sjöss:

     Så blev det advent och det bestämdes att hela klassen skulle ha ett luciatåg för alla föräldrar och syskon. Det var roligt att öva på luciasångerna. Konrad sjöng och sjöng. Han märkte inte att hans röst hördes mer än alla andra. Inte förrän de andra tystnade mitt i Staffan stalledräng.
     Någon skrattade. Ett högt, kluckande skratt. Det var Jossan. Hon tittade rakt på honom och skrattade så att hon fick stora gropar i kinderna. Men ögonen skrattade inte ett dugg.
     Några av de andra tjejerna började också fnissa och snart satt hela klassen och skrattade åt honom ända tills fröken avbröt och fick dem att börja om med sången.
     Men då kom det inte en ton från Konrad mer.     

 På rasten efteråt ropade Jossan åt honom:
     - Ska du inte sjunga lite för oss, din knas!
     Det var som att det där spred sig, precis som skrattet hade gjort tidigare. Alla möjliga barn, inte bara de som gick i samma klass, kunde när som helst säga till honom:
     - Sjung då, knasboll!
     Eller de kunde ta hans mössa och ropa:
     - Du får tillbaka den om du sjunger!
     Konrad sjöng inte. Han sa till mamma när han kom hem, rödfrusen om öronen, att han hade tappat mössan.
     Det var Jossans fel att allt det där jobbiga i skolan började. Elaka, högfärdiga Jossan.
     Och det värsta var att han från början hade tyckt att hon var fin.
     Men det där var länge sedan. Nu vill inte Konrad tänka på skolan eller dumma tjejer.
     Nu står Konrad allra längst fram i båten med vågbrus omkring sig och havsluft i lungorna, och nu sjunger han så att inte ens måsarna kan överrösta honom.
     - Jag vaknade en moooorgon!
Åh vad han sjunger bra! Lika bra som Håkan Hellström!
     Ett litet tag är det tyst runt omkring honom när inga motorbåtar är i närheten. Det är bara en annan segelbåt som närmar sig bakifrån, men den ser inte Konrad där han står i fören. Den andra segelbåten är mycket större och kör fortare. Den kör om alldeles nära Äventyret.
     Där står en solbränd man vid en stor ratt och vinkar och ler. Bredvid honom sitter någon och läser. Det är en tjej med långt brunt hår i tofs och röd keps.
     Precis när Konrad sjunger men det kan jag iiiinte så högt han bara kan, vänder han på huvudet och ser den stora segelbåten glida förbi alldeles intill. Och just då tittar flickan upp och ser rakt på honom. Först stirrar hon helt förvånad och sedan börjar hon skratta.

---Familjen Knas går till sjöss är den andra boken i en serie för barn i åldrarna 6-9 år, utgiven på Idus förlag. Det är en rolig och spännande må-bra-berättelse om en rörig och klantig familj och deras katt på semestern. Det är en berättelse om segling och relationer. Den handlar om att inte ge efter för skamkänslor och att våga ge någon man inte gillar en andra chans, kanske rent av hitta en ny kompis. Den handlar dessutom om vikten av att hålla reda på sin katt. Och att inte ramla i vattnet.God Jul önskar Familjen Knas!

Anna-Carin Svanå