torsdag 6 november 2014

Tema egenutgivning - med Rebecca Landmér

När jag av ett förlag fick svaret att de inte trodde att de skulle kunna ge ut min bok *med ekonomisk framgång* bestämde jag mig för att ge ut den själv. Mina vinstförväntningar är förstås betydligt lägre än de ett stort förlag behöver för att gå runt. Jag kände att min bok hade en viktig plats att fylla bland bilderböckerna, och att den *behövde komma ut* (att detta var en riktig bedömning fick jag sedan också bekräftelse på!).Att ge ut själv har givit mig frihet att styra över allt, hela processen (även misstag…). Om jag vill ändra visuellt uttryck mellan böckerna, så gör jag det. Om jag vill jobba med helt andra ämnesområden, så finns inget som hindrar mig heller. Till nackdelarna hör dock avsaknaden av en redaktör. Jag har använt mig av vänner och kollegor för uppgiften, men hade allt gärna velat ha en trygg och kunnig redaktör i ryggen, som haft ansvar för just mitt arbete. Att ensam ansvara för hela projektet, från första idé till slutlig formgivning och utgivning, kan också kännas lite otryggt. Det har många gånger känts som jag famlat förvirrat i ett hav av irrvägar och möjligheter…

Om förlagen inte tycker sig ha möjlighet att ge ut en bok som författaren känner är viktig, så ser jag inga särskilda skäl till att inte ge ut den själv. Det krävs mycket uthållighet och arbete (hur marknadsför man sin bok? Hur får man ut den i handeln och biblioteken? Hur blir man recencerad? Etc, etc…), i vissa fall också en ekonomisk insats, men i slutändan är det författaren själv som har full kontroll över sitt arbete och det tycker jag är värt mycket.

Egenutgivningar verkar också bli vanligare i ett mycket hastigt tempo, och jag föreställer mig att egenutgivare inom en snar framtid kan komma att organisera sig tydligare och stötta varandra med utbyte av tjänster och andra viktiga delar i arbetet. Det ser jag fram emot!

Jag ser trenden mot bredare egenutgivning som en del av en demokratisk utveckling, där styrningen kommer underifrån snarare än ovanifrån, och det finns en stor styrka och makt i detta.
/Rebecca Landmér

Vill du läsa mer om Rebecca och hennes böcker?
Rebalands utgivning:
Rebecca Landmér (2012) Io längtar. Göteborg: Rebaland.
Rebecca Landmér (2013). Io fiskar krabbor. Göteborg: Rebaland.
Rebecca Landmér (2014). Tvättmaskinsmuseet. Göteborg: Rebaland.

3 kommentarer:

Sofia Jardviken sa...

Hej! Jag tycker du gjorde helt rätt :) har också gjort så (nästan) tog BoD som stöttat mig på vägen.Följer dig gärna. Mvh Sofia Jardviken

Rebecca Landmér sa...

Jag har sett dina fina böcker Sofia!
Min webb är www.rebaland.se, och jag finns även på Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Rebaland/362664453782995

Annika Rockström sa...

Kul att läsa om hur du gett ut din egna böcker. Jag håller med om det här behovet av en redaktör, eller andra ögon som kan hjälpa en att se vad som behöver förbättras och ändras.
Kanske vi kan jobba på detta inom BBN? Blir nyfiken på dina böcker och ska låna, eller köpa!