måndag 3 november 2014

Nya böcker från medlemmar i november

Laura Popa
 


Paradisfåglarna - ett förtrollande äventyr i Botaniska trädgården i Visby

Elvira bor i ett gammalt stenhus i Visby tillsammans med sina föräldrar och lillebror Simon. Deras närmaste granne är botaniska trädgården. Den bjuder på ljuvliga dofter, blomsterprakt och fågelsång. En dag får Elvira en ovanlig present av tant Mia: en musikask som trollar fram dansande fjärilar, blockflöjtsspelande älvor och fåglar med fyrverkerivingar. På kvällen när Elvira håller på att somna, öppnar sig musikasken och skimrande gestalter hoppar ut, dansande i virvlar genom rummet. De gamla platanerna utanför fönstret viskar hennes namn och sjunger om trädgårdens hemlighet. Elvira ger sig ut på äventyr i natten för att söka den stora hemligheten. En hemlighet som kan förändra världen.

Kerstin Lundberg Hahn


"En tjyvens bra bok som tar barnets största rädslor på allvar" tyckte Gunnar Källström i Förmiddag i P4 (30 september).
Drömbärarna är nog min hittills mest mystiska bok, en berättelse i flera lager: då och nu, i den vanliga verkligheten och den där andra, som somliga kallar fantasi. Huvudpersonen heter Malva, och när hon möter sin nya granne - den äldre kvinnan Veronica - möter hon inte bara en vän utan en vägvisare och någon som upplevt det Malva själv snart kommer att stå inför. Hon måste rädda sin bror från de onda krafter som rövat bort honom och hypnotiserat föräldrarna.
På vägen möter hon bland andra Vesper, instängd i en källare, och vildhjärnan Arion som inte låter någonting stå i vägen för befrielsen. /Kerstin
 
Marie Rydell
 
 
En lättläst kapitelbok för 7-9 åringar, funkar såklart även som högläsning. I boken får man ta del av hur det är att få hem och fostra en hundvalp. Kråke provar på agility och lär sig hur man använder en klicker. Allt illustrerat med Jessica Lindholms härliga bilder.
 
 
Peter Ekberg
 
 
"Här kommer robotarna!" är tänkt främst för åldersgrupp 3-6 och behandlar de typer av robotar som finns i samhället idag. Den tar upp vissa etiska frågor och funderar kring hur utvecklingen kring robotteknologin kommer att se ut. Den ställer också frågor till läsaren på varje uppslag. En rolig och spännande högläsningsbok av Peter Ekberg och Kjell Thorsson.


Helena Karlsson
Som syskon på riktigt av Helena Karlsson, Hegas förlag
 
Som syskon på riktigt handlar om en familj där allt plötsligt förändras. När Emmas pappa träffar en ny kvinna och blir förälskad förändras allt. Pappans kvinna Anna och hennes dotter Malin flyttar in. Emma måste lära känna och lära sig att leva med, inte bara pappans nya sambo, utan även Malin. Till slut blir de en familj. En slags familj. Och Emma och Malin blir nästan som syskon. Nästan som syskon på riktigt.

 

Inga kommentarer: