torsdag 27 november 2014

Gästbloggare - Aina Bergvall

Cilla är en alldeles vanlig tjej som råkar ut för något som 50 000 barn i Sverige ställs inför varje år: föräldrarna har bestämt sig för att inte längre bo tillsammans. Vilket medför att deras dotter nu ska bli en veckopendlare, bo en vecka hos mamma, en hos pappa. En dramatisk förändring i vardagen, självklart.


Hur det går? Tja, det går både bra och dåligt. Visst längtar Cilla efter den förälder hon inte bor hos, men hon vet också att spela ut de vuxna mot varandra, om än inte i alltför hög grad. Dessutom upptäcker hon sidor som hittills varit dolda för henne – tänk att mamma också kan drälla prylar och saker utan att plocka upp direkt! Och att pappa är värdelös när det ska handla om att köpa kläder, det har hon förstås misstänkt, men nu får hon det bevisat i svart på vitt!
Ibland är ju den äldre generationen ytterligt pinsam, det vet väl alla som har egna barn. Tänk bara hur Cillas mamma skämde ut sig OCH Cilla när det var basketboll på gympan …När mamma dessutom tänker gå på dejt med en ”främmande karl” blir det också diskussion hemma i köket. Och hur är det möjligt att just Cilla inte har fått en egen mobil, det som alla andra ungar får redan i ettan?


Sen är det förstås det där med kompisar och killar. Cilla är med i ett tjejgäng som berättar hemligheter för varandra (med ”dödsstraff” för den som avslöjar det hemliga för utomstående). Det blir bekännelser om fusk i skolan, om första mensen och om mötet med en gubbe som kanske var en blottare, bland annat.
På killfronten handlar det om den trogne beundraren David som blir utkonkurrerad av den lite äldre, snygge och spännande Sebbe som inte bara Cilla utan också en lång rad andra tjejer vill bli bjudna på fika av, gå på bio med som Cilla och kanske rent av pussas lite …


Cilla är alltså en alldeles vanligt tjej. Fast det är klart, lite ovanligt är det väl att hennes historia nu finns i bokform. ”Dela lika”heter den, publicerad på Isaberg förlag 2014.
Och en hel del av det som händer har författaren/Aina Bergvall hämtat ur sitt eget liv med egna barn, även om familjen hållit ihop. Den pinsamma basketmatchen handlade i själva verket om handboll, blottaren i Varberg fanns på riktigt, den borttappade älsklingsnallen blev kvar på ett hotell i London och så är det det där med att rensa ut saker man inte längre behöver ... SÅ svårt!


... och glöm inte: det bor en solkatt i varje skärva!
/Aina

Vill du veta mer om Aina och hennes bok klicka HÄR.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

En bok som många säkert känner igen sig i, även nyttig läsning för föräldrar. Läs tillsammans! Och ät sedan pannkaka ♥