måndag 4 april 2011

En lekfull utställning

Jag som gästbloggar denna vecka heter Pia Alfredsson och frilansar från Norrköping. När jag fick frågan om jag ville gästblogga, från Jessika Berglund i Barnboksnätets bloggredaktion, satt jag och planerade in en Stockholmsresa för att se utställningen med den brittiska barnboksförfattaren och illustratören Beatrix Potter (1866-1943) på Millesgården. Så föddes bloggidén – en tur in i Beatrix Potters värld. 
Bild: Pia Alfredsson

Jag inleder bloggveckan med att berätta om utställningsbesöket. Därefter följer en intervju med Marie-Helene Klementsson, medlem i The Beatrix Potter Society. Och så fyller jag på med länktips allteftersom.

Utställningen med Beatrix Potter består till stor del av lekmiljöer utifrån fyra av Potters böcker. Miljöerna är omsorgsfullt skapade. På väggen, i respektive miljö, finns berättelsen i barnhöjd tillsammans med en illustration i stort format och intill finns interaktiv scenografi som lockar de sportlovslediga barnen till lek.

Tempot är högt i det första utställningsrummet, där tre lekmiljöer finns. Här hjälper barnen bland annat Fru Tusentagg med tvätten, gräver upp grönsaker i trädgårdslandet bredvid en mumsande Pelle Kanin och vattnar blommorna hos Blanka Vanka. Utklädningskläder och fina attribut som fluffiga kaninöron inspirerar.

I ett annat utställningsrum finns den fjärde lekmiljön, här är tempot lugnare. Några få barn sitter på en ö och bläddrar i några av Beatrix Potters böcker. Flera av dem är på engelska. Det finns inte så många av Potters böcker på svenska. Här kan man även sitta på näckrosblad och meta tillsammans med Moses Metare.

Av utställningens olika delar uppskattade jag mest en kort dokumentärfilm om Beatrix Potters liv samt en monter med några tidiga utgåvor i original bl a "The Tale of Peter Rabbit" från 1902. De är verkligen vackra! Här hade jag gärna tittat på bilder i inlagan tillsammans med originalbilder intill. Det hade också varit trevligt att få bläddra i de 23 böckerna, i någon senare originalutgåva. Särskilt med tanke på att Beatrix Potter var mycket noggrann med böckernas format, typografi m m. Här kan du läsa hur "The Tale of Peter Rabbit" har utvecklats under åren.

När jag lämnar utställningen har jag med mig frågor till intervjun med Marie-Helene Klementsson, medlem i The Beatrix Potter Society. Det ska bli intressant att få veta mer om hennes bild av Potter och hur sällskapet arbetar.

Utställningen på Millesgården pågår till den 15 maj 2011.
 
I nedanstående artiklar och recensioner kan du läsa mer om utställningen och Beatrix Potter DN, Kulturbloggen SvD, Länstidningen i Östersund, Uppsala Nya Tidning, Aftonbladet och Stockholmstidningen.

/Pia Alfredsson


2 kommentarer:

Jessika sa...

Det här GILLAR jag! Vad kul med ett riktigt reportage! och så är det spännande med en utlovad fortsättning, ett bra sätt att hålla ihop blogginläggen över tid. Det kan annars vara en svår sak.
Nu får jag försöka att hinna förbi Millesgården också på den där snabbvisit till Stockholm i veckan - hur ska det gå?

Kerstin LH sa...

Ja, oj - nu vill man ju åka till Stockholm före den 15 maj. Vilket genomarbetat blogginlägg, Pia. Tack. Hoppas många läser, surfar vidare och låter sig inspireras!
/Kerstin