lördag 2 april 2011

Fint besök på Rambergsskolan

Här kommer en liten rapport från Annette Pedersen, som är lärare på Rambergsskolan.
Precis som så många andra göteborgsskolor har de haft författarbesök under veckan. Faktiskt är det runt 500 skolklasser som har haft besök, av sammanlagt 33 författare/ illustratörer! Är inte det ganska fantastiskt?

Onsdag 30 mars – en spännande dag – författarbesök på Rambergsskolan!


Sjuorna var lite avundsjuka, denna gång var det bara åttor och nior som fick möjlighet att träffa Johanna Lindbäck. De flesta i klasserna hade läst antingen Min typ brorsa eller En liten chock (några hade till och med hunnit med båda) och kom väl förberedda med ett helt frågebatteri. Lite tveksamt till att börja med, men sedan kom samtalet igång.
”Varför hoppar Min typ brorsa så mycket i tiden?”
”Varför får man veta redan i första kapitlet hur det slutar?"
”Är En liten chock en sann historia?”
”Hur gammal var du när du skrev din första bok?”
”Hur mycket tjänar man som författare?” ”Hur lång tid tar det att skriva en bok?”
”Håller du på med någon bok just nu?”
Men det var inte bara eleverna som var nyfikna – också Johanna undrade hur ungdomarna uppfattat olika saker i böckerna och om de hade några tips till henne.
Elevreaktioner efteråt: ”Jättebra!” ”Helt OK” ”Jättekul och inspirerande!” ”Det var intressant!” ”Lite svårt att förstå, men roligt ändå!”

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan!
Jag är mycket sugen på att jobba som illustratör, särskillt för barnböcker.
Skulle vara tacksam för lite information och tips om hur jag skulle kunna gå till väga.
Titta gärna in på min blogg för att se hur jag jobbar!

Tack på förhand/ Linda

sara g sa...

Hej Linda!
Några tips från mig;
Gör några bilder utifrån en redan befintlig text i en barnbok eller tex. saga. Skicka sen bilderna (som utskrifter eller färgkopior) till barnboksförlagen tillsammans med en liten presentation av dig. Försök sen ta kontakt med dom per telefon.


Hej från
Sara

Kerstin LH sa...

Tack för rapporten, Annette! Det verkar ju som en del av frågorna handlade om den tidsmässiga konstruktionen av boken. Säkert jättekul att få de frågorna och resonera om hur man bit för bit släpper information som läsaren använder för att bygga upp sin förståelse av personer och händelser. Undrar om det samtalet fortsatte efter Johanna Lindbäcks besök?
/Kerstin