torsdag 7 april 2011

Kreativ process

Del 3. Intervju med Marie-Helene Klementsson, gymnasielärare och forskarstudent från Linköping, som är medlem i The Beatrix Potter Society.

Känner du till något om Beatrix Potters kreativa process?
Första boken hon skrev, Peter Rabbit, började som ett brev till Noel, sonen till hennes lärarinna, som var långvarigt sjuk. Brevet finns i faksimil i "A Journal" som är en slags vuxen (barn) popupbok. Beatrix skrev mycket brev till barn såväl som vuxna. De breven finns i böcker skrivna av bland annat Judy Taylor.

Här finns några uppslag från boken ”A Journal” samt en bok om Potters brev, “Letters to Children from Beatrix Potter”, av Judy Taylor.

Victoria and Albert museums hemsida finns bl a bildspel med skisser, studier och inspiration - här finns ett utdrag ur brevet till Noel samt ytterligare ett illustrerat brev.

Originalbilder är morgondagens rubrik!

/Pia Alfredsson

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för spännande inblick i Potters värld! Hennes skisser känns fräscha och ibland moderna. Det är roligt att surfa vidare från länkarna också.
/Maud

Kerstin LH sa...

Och eftersom pappersbrev är (var?!) en helt egen genre, som faktiskt är besläktad med litteraturskapandet, så undrar jag vad som går förlorat när vi inte skriver sådana längre. Nog för att digital korrespondans har egenskaper som pappersdito inte har, men ändå ... Jag tänker också på de drivor av brev med teckningar och gåtor och serier och gud vet allt som jag skrev till alla mina brevvänner en gång när det begav sig. Kanske var de en del av min "författarutbildning"?

inger granberg sa...

Jag tänkte också på det där med brev. Breven som man skrev som barn om det inte var en slags träning i att bli författare. När man skriver brev tänker man efter mer än när man skickar i väg ett mail.
Det är ju två olika former av skrivande, det ena inte bättre än det andra men olika som sagt var.