söndag 4 juli 2010

ILLUSTRATÖR SÖKES

Detta kan vara den skyldige. Men det finns andra misstänkta. En annan vitsvart, fast lite mindre, katt har också varit inne hos oss. Liksom den pluffsige grå och den lille spinkiga randiga. Alla har de bekymmerslöst vandrat igenom inte bara vår trädgård där de i åratal konsumerat blåmesar och krafsat ner sitt bajs i nysådden, utan även genom vårt hus, legat i våra sängar, rynkat på nosen åt Asätarns mat och tassat så tyst förbi Asätarns nos att hennes ögon oturligt nog ej slogs upp.
Någon av dessa är det dock som gjort ett panterhopp och rivit ner stackars Bellas bur från bokhyllan.


Men det är väl inget att säga om detta, det är ju deras natur.
Men om en hund jagar en katt blir det ett herrans liv, trots att det är deras natur.
"Man kan faktiskt lära en hund att inte jaga katter" säger Kattfolket förnumstigt. Kanske man kan, säger jag, men varför skulle man???
I Sverige går det åt ca 1 miljon småfåglar per år för att katterna ska få sin naturliga stimulans. Vad gör det om någon av dem skulle jagas upp i ett träd då och då? Tål de inte det får man väl låta bli att släppa ut dem?
Nä, vi Hundmänniskor och våra älskade inställsamma asätare är ett förtryckt släkte. Vi och våra hundars frihet begränsas ständigt medan katter och deras "ägare" får drälla runt och göra precis vad de vill. De slänger ut sina husdjur både när de jobbar och när de sover. Och kattskit får skitas överallt medan hundbajs måste plockas upp i påse och slängas i för ändamålet särskilt avsedda papperskorgar vilka regelbundet töms av specialrekryterade tömmare bekostade med skattemedel.
Jag förordar en större jämlikhet mellan hund och katt. Antingen ska katters naturliga frihet begränsas såsom hundens. Eller ska hundens frihet återfås så att den kan likställas med kattens. Detta är ett upprop.
Jag har som av en händelse ett barnboksmanus liggandes om detta angelägna spörsmål. Finns det någon hugad illustratör?
Nä, trodde väl inte det, konstnärer är ju förbundna med djävulen och har följaktligen minst en katt som de dyrkar som undergörande healers och genväg till inspirationens källor Men tro mig, den stirrar bara på dig för att den inte orkar blinka och den ligger hos dig när du har feber bara för att den gillar värme. En latare och mer egoistiskt varelse finns inte. Och de äter bara kött. Tänk på det.

Bella överlevde trots allt fallet på två meter. Buren gick sönder men hon satt stilla och tyst i ruinerna utan att flyga ut trots att det var möjligt. Vissa älskar sannerligen sina bojor.
Men det måste ha blivit en herrans skräll när det skedde, kanske skrämde det bort Stora och Lilla Svartvit, Pluffsiga Grå och Lilla Rand en tid framöver. Katter är ju inte kända för sitt mod och sin dådkraft precis. Fegare varelser finns inte.

3 kommentarer:

Sassa Buregren sa...

Hahaha, vilket underbart elegant formulerat hat! Jag bugar mig!
Och skicka hit manuset, jag är beredd att ta djävulen i hågen. Kan bli ett fruktbart samarbete på tre man hand, eller vad tror du?

Anonym sa...

Tack Sassa, för att du tar det så bra. Min bloggvecka kan inte sluta lyckligare. Manus kommer!

Anonym sa...

Som djurvän önskar jag att människor slutar tänka så snävt. Varken katter eller hundar eller något annat djur ska begränsas och leva mindre värdiga liv bara för att de inte går på toaletten och spolar efter sig. Och till folk som kallar sig antingen hundmänniska eller kattmänniska ... Det är fullt möjligt att tycka om båda arterna.