lördag 31 juli 2010

Lyckans ögonblick

Juli 1984

Vi har seglat till Svenner i södra Norge, min man Göran, jag och våra barn. Nu har vi lastat optimisten med grillgrejer och rott i omgångar till ett litet skär alldeles i inloppet till Svenner. På andra sidan sundet tornar fyren upp sig.
Göran säger att den här dagen varit den varmaste i sommar. Vi lyssnade på ”vaermeldingen” förut och fick veta att det varit 29 grader i Oslo. Nu är det kväll, men fortfarande ljummet. På avstånd hörs norska röster och skratt från de andra båtarna.


"Bada"- collage av Helena Bergendahl.

onsdag 28 juli 2010

Antar du den här utmaningen

Det var min faster som gav mig min första ungdomsbok. Det var någon sommar på 70-talet. Jag var i tio års åldern och besökte tillsammans med pappa och lillasyster släkten i Småland.
Den första ungdomsbok jag fick heter Sommarflickan och är skriven av Max Lundgren. När jag läste boken då på 70-talet kände jag mig ganska stor. Det var en flicka i tonåren som var huvudperson. Hon hade sociala problem av något slag. Hon kom till ett sommarhem där det fanns en väldigt snygg mamma. Men det är inte flickans sociala problem som jag minns nu eller den snygga mamman. Det som har stannat kvar hos mig är att det fanns med en gravt utvecklingsstörd pojke i boken. Pojken beskrivs hela tiden utifrån hur andra människor ser honom och vad han väcker hos andra.

måndag 26 juli 2010

Sommar i bild


Bilder av tre av barnboksnätets medlemmar...



Pia Johansson. Ur "Micklan letar" Text Lena Arro, Olika förlag.









Helena Bergendahl. Ur "Min modiga mormor och den dansande elefanten" Text Inger Jalakas, Alfabeta.


Sara Gimbergsson. Ur "Carl von Linné, pojken som inte slutade samla". Text Karin Bergqvist, Natur och Kultur.

fredag 23 juli 2010

Vatten

Idag ska det handla om vatten. Jag har alltid varit fascinerad av vatten, det är liksom så vanligt och finns överallt, och samtidigt ett mirakel. Vi kommer från vatten- från fostervatten och innan dess från havet, innan vi kröp upp på land och fick ben och lungor. Vi består till största delen vatten. Utan vatten kan vi inte leva. Och så är det på något sätt i mina texter också. Det är ofta vattnet som ger texten liv.
På sommaren märks vattnet mer. Man kommer det närmare. Jag badar, i regn och vågor och tångsörja och bland snälla, genomskinliga maneter, i försommarvatten och kvalmigt julivatten. Och på våren, bland sextioåriga tanter som är dom enda som hoppar i i april förutom jag. Då är det som i norrland på somrarna. ”Var det skönt?” sa vi alltid. ”Det var uppfriskande”, svarade man. 

onsdag 21 juli 2010

Sommarlån

Juni 1952
Igår var det avslutning. Vi satt tätt intill varandra i prasslande examensklänningar i den syrendoftande Hagakyrkan. Idag är det en annan högtidsdag. Jag får gå alldeles själv till Dicksonska biblioteket för att låna böcker för hela sommaren. Sommarlån! 15 september ska bibliotekarien stämpla i mina böcker. Sommaren är en evighet.

söndag 18 juli 2010

Vad är det med sommaren?

En kamrat till mig frågade en gång varför det alltid är sommar i alla böcker?
Alltså, det är det ju inte. Men ganska ofta.
En tanke som jag hade redan då är att det är på sommaren man hinner skriva. Det som är semester och ledighet är inte ledigt FRÅN skrivandet utan TILL skrivandet. Så kan det vara.
Och då har man sommaren så alldeles inpå huden, man kommer inte undan helt enkelt.

fredag 16 juli 2010

Sommarbok

Sommaren fortsätter, sol och sol och en och annan åskskur. Och sommartemat fortsätter… och idag tipsar Caroline Röstlund om en vacker bok. Varsågoda, se och njut!


Hej!
Här kommer bilder ur Kaj Beckmans bok Måns och Mari om sommaren. Det är en fantastisk skildring av sommaren. Bilderna är så fint målade och texten har både värme och närvaro, hon har lyckats att fånga både dofter och ljud i sina bilder. Boken är nyutgiven på En bok för alla, vilken tur för mitt ex är helt sönderläst efter snart 30 år ... ett måste på sommaren!
Caroline Röstlund








 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

tisdag 13 juli 2010

Varför fotvandrade de alltid?


Min barndoms sommarläsning? Fem-böckerna förstås! Jag läste dem och läste om dem … och läste dem igen. Några var mina egna, men de flesta lånade jag nog. Jag kommer från ett läsande arbetarklasshem, både mamma och pappa hade alltid romaner på gång, men att köpa böcker ingick liksom inte i begreppsvärlden. Det var 1960-tal och vi lånade av bokbussen. Jag minns att mamma och jag hade tunga kassar på cykelstyret när vi trampade hemåt.

söndag 11 juli 2010

Sommar, sommar

Smultron i trädgården, svarta violer, isrosen lyser mot sälgens mörkhet. Ett dopp i havet, inga maneter, åskmolnen hopar sig, luften fylls av hetta.
"Segelbåtarna" går för motor, stress eller slöhet? Sydlig vind 5 m/s men en "Smaragd" perfekt skotad seglar förbi.
Frukost med Göran på altanen, honung, youghurt, dinkelbröd från bageriet, bananer och plommonsylt från mina två träd. De tyngs ner denna sommar av plommon. Det blir sylt till hösten. Vinbären börjar mogna de lyser röda, tävlar i rödhet med luktärterna. Alchemisten vaggar sakta i vinden.
Strandskatorna ligger på grannens gräsmatta och sover. Kråkungen skriker på mamma och fiskmåsen svarar.
Sädesärlan hoppar bland stenarna i viken.
Äntligen skall vi sjösätta ekan som vi bottenmålade igår kväll. Den låg gömd bakom meterhöga tistlar och högt gräs. Vi fick lägga bräder på dem för att inte sticka oss. Vi skall gå runt och "buda" till sjösättningen.
I Fickebäckskil skulle det alltid bjudas på snaps och öl och korv efter en sjösättning. Ibland var det nästan tio karlar som min far bjöd in. Han hade en vit tung jolle. De satt och berättade historier och sjöng sjömansvisor. Jag stod gömd bakom dörren och lyssnade. Nu slutar min blogg.
Anita Steiner

lördag 10 juli 2010

Het sol stickande värme

När jag gick ut med sandpapper till det vita bordet blev jag förvånad stående.Färgen låg stilla och slät på det. Blåsorna hade försvunnit. Jag granskade det noggrant och såg att det fanns några små prickar kvar. Då hade jag inte drömt. Göran fixade både rullgardin och gardinstång igår kväll. Mina grafiska blad som jag tryckte måste jag trycka om tyvärr. Det blev några svarta streck som såg ut som måsar på dem, men eftersom strecken inte finns på plåten kan jag inte sälja dem. Jag väntar till nästa vecka och då skall jag också skära passepartouer till mina blad.
Jag köpte fem böcker på biblioteket igår för tio kronor. "Marco Polos resor i Asien" och en som jag inte hade läst avVilhelm Moberg, "A.P. Rosell bankdirektör". "Vettvillingar" av Mankell, "Spår" av Louise Erdrich som handlar om Indianstammarnas kämpande för att behålla sitt land. Hon är av indiansk och tysk-amerikansk härkomst står det på baksidan av omslaget och "James Galway flöjt" en present till min son som spelar sax och japansk flöjt.



Alchemist en av mina favoritrosor blommar och sänder ut sin väldoft. Jag ställer mig hos den varje morgon och får energi. Den bleknar efter ett tag och blommar inte länge. Jag är matt av värmen och åskan ligger i luften.
Anita Steiner

fredag 9 juli 2010

trädgården

När jag gick ut till min trädgård för att beundra de nymålade borden blev jag besviken. Det blå bordet var ganska fint men det vita hade regnet hjälpt tll med och troligen tyckt att det var för jämnt. Det såg ut som bordet hade fått vattenkoppar. Jag försökte trycka ner blåsorna men de hoppade upp igen.
Jag gick in och började sätta i krokarna till de nytvättade gardinerna. De ramlade av hela tiden och när jag äntligen skulle sätta upp gardinerna ramlade ett fäste ner i golvet.

Göran är bra på det och jag väntar tills han kommer i kväll, fast det irriterar mig en del men höga höjder gillar jag inte. Nu har det hänt två saker och jag är vidskeplig därför klättrar jag inte  på en stege idag.
Min trädgård ger mig ro och jag målar av färgerna som sprakar från mina rosor.Jag går ut igen och beundrar rosorna. Stora gröna tomater hänger inne i växthuset. Rosen Uelster skall ge skugga rosen närmast bilden är  Charles de Milles och doftar så jag nästan ramlar omkull av lycka.Solen skiner och jag skall fortsätta att trycka några grafiska blad och det är svårt att vara inne, men belöningen blir ett bad i havet.
Anita Steiner

torsdag 8 juli 2010

Tillbaka till skeppet Götheborg


När jag stod i matkön på kanondäck hörde jag någon ropa "Anita, Anita".Det var Conny Åquist, den gulligaste journalisten som finns, från Torslanda-Tidningen. Han hade mönstrat på tillsamman med Maria Fridén fotograf, i Frederikshavn. Det blev flera sidor i Torslanda tidning om Götheborg och vi kom med.
Anita Steiner 

Jag öste på med frukt i youghurten idag. Jordgubbar, banan och kiwi och lyssande på Tintin i radion.

I dag skall jag trycka några grafiska blad men först måste jag lägga papper i blöt och i press mellan makulaturpapper. Det är regn i luften och vinden ökar perfekt för att vara hos tryckpressen och njuta av doften från trycksvärtan. Det är svårare att trycka när det är varmt och torrt i luften då måste jag ställa in en balja med vatten i tryckrummet. Sedan fortsätter jag att rama in några oljor.Boken läste jag ut och den skall in till biblioteket idag. Den var intressant hon kunde få ihop personerna bra.
Anita Steiner

onsdag 7 juli 2010

En vanlig dag

Vardagen börjar. Tai chi på balkongen och ett ägg i solvärmen med flera koppar te. Strandskatorna mitt emot låg och sov i solgasset. Min utställning närmar sig och jag vill ha det mesta klart i tid eftersom min son kommer hem på några dagar i samma vecka som jag har utställningen. Furulisten var slut och jag åkte till Hönö och köpte mer list. I en affär hittade jag ett par svarta short. "De ser slitna ut "sa biträdet men det skall vara så. Eftersom de var de enda som passade köpte jag dem med fransar och allt. Jag fortsatte att rama in i min ateljé när jag kom hem. Det blev några färdiga tavlor. Sågen är en japansk såg och det blir fina skärytor från den. Ramarna är enkla och används enbart som utställningsramar. Efter att ha sågat en stund kopplade jag av i solen tillsammans med en kartong jordgubbar och sedan hoppade jag i havet, kallt men uppfriskande.
Jag virvlade runt i trädgården och doftade på mina rosor honungsdoft, tvåldoft och en tung doft som gör mig lätt yr. Några rosor behövdes nypas av och bladen strödde jag ut för vinden.
Det vita trädgårdsbordet hade vintern målat grått och jag målade det vitt igen och kletade färg på två stolar samtidigt. Sedan såg jag på det blå bordet och torkade bort vitt från penseln och rörde om i den blå färgburken som var full av skinn men det gick att måla med färgen. Det blev riktigt snyggt. Allt för att slippa gå in och fortsätta med att rama. Men jag ramade in några tavlor till och i kväll skall jag läsa färdigt boken av Ruth Rendell "Rotweilern" för att lämna in den till biblioteket i morgon. Jordgubbarna står framför mig och den blå tekannan.
Anita Steiner

tisdag 6 juli 2010

Fortsättning på seglingen

Vi skulle ha traditionella kläder när vi tog emot besökare. Det blev ett vilt letande efter rätt storlekar. När vi arbetade ombord under färd hade vi blåställ. Göran hittade rätt storlek.

       



 Vi låg i Stockholm under bröllopet.Vilket vet ni nog. Jag hade turen att fånga en bild på Kungaslupen när den passerade och vi ”vrålade” chantis för brudparet. Det uppskattades eftersom de vinkade.Det blev en lugn segling till Frederikshavn och jag kunde teckna ombord hela tiden.Mina teckningar visas i Ostindiefararen Götheborg på kanondäck. Det var snabba skisser lika dem som jag gjorde under utgrävningen av Ostindiefararen Götheborg.Jag tecknade så att jag nästan fick fick kramp i fingrarna men jag njöt att teckna besättningen i rörelse när de arbetade ombord.                                                  
Exempel: en skiss från utgrävningen


När jag stod på skeppet kändes det overkligt att äntligen få segla med och jag tänkte på en del av akterspegeln som hade bärgats av dykare och nu låg i Göta älv igen. Hoppas att den kan bärgas en gång till och konserveras.

     Tordenskiölds minne firades av danskarna i Frederikshavn och de sköt vilt omkring sig.
Jag satt och tecknade lejonet från kajen men fick avbryta för att stoppa fingrarna i öronen hela tiden.
Vi firade midsommar där och ett sådant intensivt firande har jag aldrig varit med om. Maten var förstklassig. Köket hade verkligen överträffat sig själva och stämningen var fantastisk med sånger från Sverige,Sverige till Små grodorna.
Hemkomsten var egendomlig. Under en vecka vaknade jag varje morgon och trodde att jag låg i min koj. Det tog en stund innan jag förstod att jag låg i min egen säng.
Anita Steiner

måndag 5 juli 2010

En segling som illustratör

Äntligen fick jag segla med Ostindiefararen Götheborg. Den 17 juni mönstrade Göran och jag på i Stockholm för att följa med via Frederikshavn till Göteborg. Jag var inbjuden som illustratör och Göran var jungman ombord.

Anita Steiner

söndag 4 juli 2010

ILLUSTRATÖR SÖKES

Detta kan vara den skyldige. Men det finns andra misstänkta. En annan vitsvart, fast lite mindre, katt har också varit inne hos oss. Liksom den pluffsige grå och den lille spinkiga randiga. Alla har de bekymmerslöst vandrat igenom inte bara vår trädgård där de i åratal konsumerat blåmesar och krafsat ner sitt bajs i nysådden, utan även genom vårt hus, legat i våra sängar, rynkat på nosen åt Asätarns mat och tassat så tyst förbi Asätarns nos att hennes ögon oturligt nog ej slogs upp.
Någon av dessa är det dock som gjort ett panterhopp och rivit ner stackars Bellas bur från bokhyllan.

lördag 3 juli 2010

KULTURKROCKAR

Får jag lov att presentera Bella. Så här ser hon ut, 773:e generationen invandrare från Australien. Hon är ganska skygg, särskilt sen hon blev änka. Kontakten med yttervärlden gick nämligen via maken som tragiskt nog gick bort förra året. Deras enda gemensamma och hett efterlängtade barn dog ännu tidigare med endast ett par blå (efter pappa) fjun på kroppen. De är båda begravda bakom stenmuren.

fredag 2 juli 2010

HÄSTBOKS RESEARCH ...

...säger vi väl att det är. Nu sticker jag i alla fall på ridläger. Hoppas jag får Dola. Så här ser hon ut:

torsdag 1 juli 2010

MITT ANDRA JOBB

Ja, här går vi nu, min bästa jobbarkompis och jag, på väg till mitt andra jobb. Det som man inte kan betala några räkningar med, men som är så väldigt roligt att man inte kan låta bli.