måndag 7 juni 2010

OM VIKTEN AV ETT SOMMARPROJEKT

 Hej! 
Nu ska det bloggas från Bua (Hallands näst största fiskeläge). Jag heter Sassa Buregren och vill man ha en överblick över mitt arbete (bilder, böcker mm) kan jag rekommendera min hemsida. www.buregren.se
Här i bloggen tänkte jag resonera om ett och annat från min barnboksmakartillvaro. Om hur jag fann Räkan, Sonja och Kokong. Om att ha katter som arbetskamrater. Om skillnaden mellan att göra konstbilder och bokbilder. Kanske lite om läsning. Vi får se. Men först det här: 
OM VIKTEN AV ETT SOMMARPROJEKT


På sommaren har jag problem med arbetsdiciplinen. Distraktionerna är legio; solen, baden, gungan, lövskuggan, fika, besök, utflykter... så hur ska man kunna få nånting uträttat? Svar: man skaffar sig ett sommarprojekt. Kreativiteten ligger i planerandet och de minutiösa förberedelserna. En uppfodrande skissvägg ska långsamt fyllas på under sommarens lopp. Årets projekt är att under hundra dagar skriva och rita på temat jord.
 Så här går det till i år: varje dag ska jag skriva i tio minuter och rita i tio, utomhus helst. Snabbt som attan ska det gå, utan att tänka ut och formulera, bara ta den första jordtanke som kommer upp och så börja. Nu efter tio dagar har det till exempel handlat om min mormors grav, kökkenmöddingen på vår tomt, tankar om geologi. Sen ordnar jag in det på min skissvägg och då har jag fått upp ångan och kan fortsätta med annat arbete. Eller gå och bada. 
Det blir som ett träningspass, jag blir bättre och bättre ju mer jag tränar och i år är det kopplingen om mellan text och bild jag vill åt. På köpet får jag ett arkiv att ösa ur i framtiden - jag återvänder ofta till gamla sommarprojekt, hittar massor där.

Några tidigare sommarprojekt: 
2009 Läsa Proust, På spaning efter den tid som flytt. 40 sidor om dagen i hundra dagar. Läsefrukten var med på en utställning om TID på Konsthallen Hamnmagasinet i Varberg

2008 och 2007: Radiobroderi. Brodera till sommar i P1 90 minuter varje dag i 56 dagar. Utställning på Länsmuseet i Halmstad förra sommaren.
Sassa Buregren

8 kommentarer:

Anonym sa...

Duktig kikka!
Jag menar det, du är duktig, envis och enveten!

Mikael sa...

Vet du redan när du bestämmer ditt projekt hur du vill att resultatet ska se ut? D v s om det ska bli en bok t ex?

Jessika sa...

Verkligen jättekul, oerhört ispirerande!
Jag försöker tafatt, tappat och tappert göra något liknande men det blir ju på en HELT annan nivå.
Lycka till, det blir spännande att se var du hamnar:)

BBN sa...

Mikael, jag kan lägga ut riktningen men vet aldrig var jag hamnar. Det är ingenting förrän jag har kommit långt och man kan ana ett mönster. Sen har det ju hampat sig så de senaste åren att det har gått att ställa ut bilderna, men i år blir det arkivmaterial att hämta ur.
Tack Jessika, du ska inte vara ledsen att du inte är ett patologiskt kontrollfreak. :-)

BBN sa...

det var jag, Sassa, som sa det sista om nån undrar ...

BBN sa...

En liten upplysning bara: Räkan, Sonja, Kokong - hittades ju på av mig och Maud Mangold tillsammas, men jag hittade hur de såg ut, så menade jag. (Förlåt Maud ...)
/Sassa

Ullas språkblogg sa...

Åh, vilken härlig idé! Mina sommarprojekt är alltid mer ostrukturerade; det hamnar en lapp i den berömda skaparlådan lite då och då, när andan faller på. Men ge mig en kvart om dagen - skojigt, opretentiöst! Jag ska genast hitta på något roligt sommarprojekt!

Ullas språkblogg sa...

Ja, se det var ju inte alls meningen att den där gamla språkbloggen som jag inte gjort nåt åt skulle stå som avsändare. Så därför demaskerar jag mig här: Ulla Keyling Och försök inte gå in på min språkblogg; där har jag inte skrivit någonting.