tisdag 1 juni 2010

Författarbesök

Hej igen!


Idag tänkte jag skriva om mina författarbesök ute på skolorna. Mitt författarliv består alltså av två helt olika jobb som skiljer sig åt ganska mycket. Dels sitter jag ensam någonstans och skriver, inbunden och fullt koncentrerad på skrivandet. Den andra delen består av att vara utåtriktad och social där  jag träffar glada läsare som säger snälla saker om mina böcker. Det låter som två helt olika personligheter, och jag tror att jag är just det. Tudelad. Vissa (många) dagar är det jätteskönt att gå runt hemma i gamla joggingbyxor och dra runt och inte vara speciellt utåtriktad … Andra dagar åker jag iväg på skolbesök och träffar många elever, äter tillsammans med dem i skolmatsalen och är social i personalrummet.

Inför besöken har eleverna oftast förberett sig genom att läsa någon/några av mina böcker, eller så har läraren haft högläsning. Ibland har eleverna också skrivit ner frågor till mig i förväg, och de besöken brukar bli de bästa, för då har de ju tänkt ut i förväg vad de är intresserade av att veta. Sen kommer naturligtvis spontana frågor på det. För det mesta gör jag skolbesök i årskurserna 4-7, men det händer också att jag besöker 3:or och 8:or. Under besöken brukar jag bl.a berätta om böckerna, hur jag har fått idéer till böckerna, kommande bok, hur jag jobbar och hur min skrivprocess ser ut. Jag svarar på alla frågor och så brukar jag läsa ett eller ett par kapitel ur någon av böckerna, eller ur en kommande bok.


Det finns olika typer av författarbesök … För ett par år sedan var jag och besökte skolklasser i Härryda kommun. Under ett skolbesök i Mölnlycke satt en lärare i en skolbänk och lyssnade på mig tillsammans med sin klass. Han verkade ganska trevlig … Här nedan kan ni se två bilder på vad som blev konsekvensen av just det skolbesöket!!!

//Hälsningar
Lena Lilleste

4 kommentarer:

Pia Johansson sa...

Hej! Jag undrade varför du lagt upp dina bröllopsbilder tills jag läste texten, det var ju roligt! Måste vara ett ganska ovanligt sätt att träffa sin partner på?

Sassa Buregren sa...

Lena, jag skulle så gärna vilja veta hur du tänker kring dina ämnesval. Du väljer ju inte det lättaste precis.
Sen en lite mer allmän bloggtanke. För mig blir det mycket mer överskådligt om man använder Läs mer ... - funktionen. Bara ett litet tips.

Unknown sa...

Åh, ragga på skolbesök, det har jag inte tänkt på ( hihi )!
Men skämt åsido - visst är det bra med den där tudelningen - skriva ibland och få komma ut bland folk ibland. Perfekt!

BBN sa...

Man kan väl säga att vi träffades via jobbet, och det tror jag är ganska vanligt.
Ragga på skolbesök kan ju vara ett tips ...
Och visst är det en perfekt blandning att ibland gå hemma i gamla noppriga joggingbyxor och mysa, för att nästa dag träffa elever och lärare ute på skolorna.

Under veckan kommer jag bland annat att skriva om hur jag får idéer till mina böcker, och om mina ämnesval.

//Lena Lilleste