lördag 22 januari 2011

Lista

Vi har haft en idé om att man kan göra listor på bloggen om man vill. Som när Mikael Thörnqvist gjorde sin att läsa lista inför 2011. Ja, alla möjliga listor, och omöjliga. Här kommer en.

Södrasverigelukter jag skulle vilja skriva om:

1. Lukten av döda sniglar och regn i en skogsdunge.
Mycket distinkt lukt. Finns inte i norrland eftersom det inte finns såna där stora sniglar utan skal som kryper omkring överallt, särskilt i regn på stigar och asfalt där dom dör i massor och äter upp varandra.
Norrlandssniglar är små med skal och luktar inte.

2. Kaprifol. Ja, hur ska detta gå. När jag skriver brukar jag gå lite vid sidan av, fast helst med stor exakthet. Inte rakt på. Kaprifol är att gå rakt på. Möjligen att man låter en, rätt överblommad blomma finnas kvar i en skog kanske den luktar något om man går fram till den?

3. Snäcklukt. Ville man vara elak kunde man säga att Västkusthavet stinker eller i alla fall gör stort väsen av sig. I alla fall i högsommarvärme, lagom med lite saltlukt på en snäcka man tagit med sig hem. Man lägger i fönsterbrädan och tittar på medan man tänker på norrlandshavet som kan komma alldeles nära en utan att man märker det därför att skogen går ända ner till vattnet och gömmer det och det inte avslöjar sig med lukten. Sätter man sig på stenarna i strandlinjen luktar havet vatten.

Katja Timgren

5 kommentarer:

Anonym sa...

Och hur tecknar man/illustrerar man för att förmedla en doft eller lukt, kanske ännu svårare?
/Pia

sara g sa...

Fint Katja!

Jessika sa...

Ja, jättefint.
Lukt är det svåraste.
Jag vill gärna få med sommar-asfalt när det regnar på den fast bara lite, gärna just som shersminen blommat över också.
Eller när tjälen släpper taget om jorden en stund en solig dag tidigt, tidigt på våren. Fast det händer väl i norrland med antar jag, har inte luktat på norrland så där medvetet.
Att rita lukten är nästan omöjligt men det MÅSTE gå:)

Arro sa...

Det är så spännande med lukter - vår " lukthjärna " är den äldsta delen av storhjärnan och förknippad med känslor snarare än ord. Det är väl därför det är så svårt att beskriva lukter, luktsinnet fanns där långt innan vi kunde prata. Här är en intressant artikel om lukt:http://www.alltomvetenskap.se/index.aspx?article=1342

Annika sa...

När jag gick på en folkhögskola fick vi lukta på flera olika saker, som var gömda under svart plast, så vi visste inte vad det var. Sen fick vi måla lukterna. Svårt , men kul.
Tack för dina inlägg Katja, jag har läst dem lite i efterhand. Mycket att fundera och reflektera vidare om, jag tänker på det här med bilder för skrivandeprocessen; skrivskogar, hav, arkeologiska utgrävningsplatser , eller kanske trädgårdar... vill tänka mer.. det är kul. Det dyker upp bilder när man tänker, ju.