fredag 14 januari 2011

Om Robin Sharma och "The Big Fives"

Robin Sharma är en av mina stora förebilder här i livet. Han har bland annat skrivit boken "Munken som sålde sin ferrari" som jag varmt rekommenderar. Robin Sharma är, liksom jag själv, jurist i botten. Jag var och lyssnade på honom en inspirerande heldag fredagen den 11 september 2009 här i Göteborg och då sade han bland annat "I became a very successful lawyer, but I became a lawyer for the wrong reasons." En av hans deviser är "Lead without title". Det handlar om att vi alla är ledare, oavsett titel och position i samhället. Vi leder våra egna liv och kan ta kontrollen över vår - och som ledare även andras - energi.

   En annan bok Robin Sharma har gett ut är "Vem gråter vid din grav?". Han menar att vi bör göra upp och formulera mål för våra liv, exempelvis vilka personer vi vill ska sörja oss den dag vi dör. Sedan gäller det att leva våra liv - exempelvis bygga relationer till dessa personer - dag för dag, så att målet i slutet av livet kommer att förverkligas. En spännande och utmanande tanke, tycker jag. På seminariet fick vi göra en övning där vi tillsammans med en annan kursdeltagare skulle formulera de tre adjektiv vi skulle vilja att omvärlden använde om oss. När man väl formulerat de tre adjektiven återstår "bara" resten, d.v.s. att se till att leva sitt liv så att det är det omdömet omvärlden har om en i slutändan.
   Robin Sharma har så många intressanta tankar att jag omöjligen kan återge ens en bråkdel av dem här, men ett av hans handfasta tips jag har tagit till mig är att skriva en lista på "The Big Fives". I år har jag för första gången delat upp och skrivit två listor; en för min professionella utveckling och en för mitt privatliv. Robin Sharma menar att det är viktigt att fokusera och att en del av det är att våga välja bort. Han tycker att var och en bör formulera och skriva ned sina egna mål i livet och sedan ha dessa mål som rättesnöre för det dagliga livet.
   Vilka är Dina mål här i livet? Vilka är Dina fem punkter som behöver uppnås för att år 2011 ska vara det bästa året i yrkeslivet hittills? Vem vill Du ska gråta vid Din grav och hur lever Du Ditt liv för att det i slutändan verkligen ska bli så?

Mölndal 2011-01-14
Maria Aminoff

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är intressant. Utan att känna till Sharma har jag själv gjort sådana här målformuleringar då och då. Ännu mer spännande blir det när man sparar dem och ett antal år senare står med facit i hand!
Tack för intressanta inlägg under veckan, Maria!
//Maud

andrea sa...

Min mamma som blev 88 år upprepade dagligen följande maxim från Goethe:
„Man får bara bli gammal för att bli mildare, jag ser inga fel begås som inte också jag har begått.“
På original låter det så här:
"Man darf nur alt werden, um milder zu sein; ich sehe keinen Fehler begehen, den ich nicht auch begangen hätte."

BBN sa...

"Visst finns det mål och mening på vår färd, men det är vägen som är mödan värd" :)
Hälsar Pia