onsdag 26 januari 2011


Skogstroll av Kittelsen. Eller kanske ett självporträtt?
När man säger att ett landskap ser trolskt ut så menar man oftast att det ser orört ut och fridfullt. Det var just såna platser som trollen gillade att bo på. Ofta har det väldigt snillrika konstruktioner på sitt boende så att det är svårt att ta sig in, och att man lätt kan täppa till ev ingångar.

Troll kan vara väldigt förföriska och anta skepnaden av en efterlängtad make/maka och på så sätt lura till sig en mänsklig älskare/älskarinna. Halvtrollen som blir resultatet är fertila och det sägs till exempel att Egil Skallagrimson var släkt med ett halvtroll det var därför han var så ful. Halvtrollen behöver inte ärva trollets yttre attribut utan kan tex bara ärva trollets styrka, och bli en väldigt stark människa.

 En av de finare släktena i sverige: Trolle fick sitt namn av att en medeltida riddare högg huvudet av en trollkvinna som ville bjuda honom på öl. När kungen fick höra detta sa han att riddaren skulle kalla sig Trolle och ha det avhuggna huvudet som sköldmärke. Kungar hatar troll.
Trollkroppen på skölden är lite fågelliknande med långa klor på händer och fötter och har något djävulskt över sig medan huvet mer är en blandning av gris/människa. Eller bock/människa.

Frida Eriksson Edwards

8 kommentarer:

andrea sa...

Stackarn som blev så bryskt avvisad när hon bara var ute efter ett litet kuckliku med riddaren!
Och sköldmärket,finns nån länk så man kan se?
Kul med trollhistorier.

Aminoff sa...

Känner en Trolle ;-). Men kände inte till historien bakom hennes namn.
/Maria

BBN sa...

Bjud henne inte på öl!!! ;)

Anonym sa...

De norska trollen motsvarar mest våra jättar (häftig bild!). De svenska är ju av mänsklig storlek som du skriver. Jag brukar sitta på bussen och gissa vilka som är halvtroll!
//Maud

Aminoff sa...

Har nu - tack vare bloggen - en date; ska bjuda Trollet på öl på nästa bokmässa!

Sitta på bussen och gissa vilka som är halvtroll; det ska jag också börja göra.
/Maria

BBN sa...

Då kanske vi får se dig på nästa vapensköld..
Maud: vet du om mera skillnader mellan norska och svenska troll?
Är ju lite nybörjare på trollogi..

Arro sa...

Hej Frida, har du läst " Trollen - deras liv, land och legender " av Jan-Öjvind Swahn med illustrationer av Bo Lundwall? Dina inlägg påminde mig om att jag har den i hyllan, nu plockade jag fram den igen, lagom skymningsläsning...

BBN sa...

Underbar bok. Han vill ha upprättelse åt det baktalade trollet. Bl a spånar han på hur det skulle gå om man startade trollskolor, men konstaterar att det skulle bli väldigt dyrt eftersom trollet har en så lång barndom ; det skulle behöva gå 20 år i varje klass.