måndag 24 januari 2011

Det var en gång ett troll

Det var en gång för inte så länge sen som jag på ett hotelltak i Jaisalmer, Rajasthan fick ett behov av att berätta något om platsen jag kommer ifrån. Efter att ha fått frågan "where are you from?" och svarat "Gothenburg in Sweden" ettusenen gånger ville jag svara något mer. Jag sökte i minnet och IKEA, Volvo,  Björn Borg-kalsonger och Ingmar Bergman dök up. Men det var fel.

Jag började prata om den stora skogen och trollen. Berättade att dom var jättar och älskade guld och levde med sina stora rikedomar inuti berg. Att dom tog människornas bäbisar för att dom var mycket vackrare än trollungar. Men sen tog det slut. Så pinsamt. Så tomt. Nu tänkte ägna min bloggvecka åt att vara troll-forskare.
Här är min favoritillustratör Teodor Kittelsen och hans "Vastroldet som levede af bare Jomfrukjød".

Frida Eriksson Edwards

6 kommentarer:

Jessika sa...

Hur reagerade den du pratade med när du förklarade ditt hemland på detta vis?
Trollen och jättarnas land, sagorna och lägereldarnas tid...

Arro sa...

Jag tänkte just detsamma - trolltäta Sverige hamnade nog långt ner på rajasthaniernas semestermållista! Men skämt åsido så finns det ju många trollminnen, här i närheten till exempel ligger ett stort stenblock som ska ha kastats mot en kyrka av ett ilsket och starkt -och vindögt - troll, som missade grovt.
Vilken ruskig och härlig trollbild!

BBN sa...

Ja, schysst troll!
/Pia

Annika Rockström sa...

Det är verkligen en häftigt troll Kittelsen målat! Så kul att du ska skriva mer om troll. Ser fram emot det.

BBN sa...

Där och då rullade det en våg av igenkänning över min indiska vän, jag vet inte om det var det kollektiva undermedvetna men frågade heller inte vidare. Jag ska göra det. Hade varit roligt om Shiva hade ett troll bland sina medhjälpare.
Bilden av Europa är lite luddig bland Raijastanerna upplevde jag det som. Man ser det som något bra men långt borta. Fick bara en en enda konkret referens av indierna om Sverige: Olof Palme. Det var en sikh som var tuctuc-chaffis och han tyckte Palme var en riktig hjälte.

Aminoff sa...

Ser också framemot att få läsa mera om troll!
/Maria