onsdag 22 september 2010

Inför mässan

Långt innan ett val är färdigräknat är det dags för nästa. För bokmässan handlar i mycket hög grad om att välja. Den som inte planerar och väljer i god tid riskerar att irra tröstlös i mässans korridorer, komma fem minuter för sent till favoritseminariet och mötas av en stäng dörr eller helt enkelt aldrig få veta vad man gick miste om.

Efter ett par lugna inledande timmar infinner sig beslutsångesten klockan elva på torsdag morgon. 10 minuter med Birgitta Stenberg i Norstedts monter, 20 minuters presentation av Barnbokskatalogen eller Dilsa Demirbag-Sten på Debattscenen? En författare och journalist som tycker att till och med Lars Vilks ska ha yttrandefrihet tillhör eventuellt en utrotningshotad ras, så Dilsa vill man ju inte missa. Hon har dock ungefär tio programpunkter om dagen så hon kan nog klämmas in senare. Det gäller även Stenberg. Så det får bli katalogen.

Och om jag sedan småjoggar därifrån hinner jag precis till första föredraget om Fröding på De litterära sällskapens scen. Fast det andra missar jag, för då har min kollega Kerstin Lundberg Hahn ett monterframträdande. Gunnar Wetterberg prat om Nordens förenade stater och RFSU-seminariet i F4 är bara att glömma.

Så där håller det på. I fyra dagar.

Några lätta val finns det. Självklart Barnboksnätets medlemmars programpunkter. Därutöver:
Torgny Lindgren om minnets otillförlitlighet, lördag klockan 10.
Robert Kangas berättar om sin senaste bok, De där somrarna. Lördag 13.30.
Birgitta Stenberg om Eldar och is, sista delen i en självbiografisk svit.
Seminarium om Olof Palme fredag 10.00.
Morgan Larsson känner jag sedan tiden på journalisthögskolan så seminariet om hans debutroman Radhusdisco missar jag inte heller. Lördag 15.30.

Sedan har vi ju också Karl Ove Knausgård och Johanna Thydell, Bengt Ohlsson och Sara Stridsberg, Per Wästberg och …

Det går bara inte att hinna med allt. Man måste välja.

Beträffande BBN-medlemmarnas framträdande ska vi försöka annonsera dem i ett särskilt inlägg senare.

/Mikael Thörnqvist

Inga kommentarer: