onsdag 29 september 2010

Finaste bokbussen

När jag var nio-tolv år hängde jag på biblan.
Den låg alldeles bredvid min mellanstadieskola, bibliotekarien visste vad jag tyckte om och varje dag hade hon ställt nya böcker på en särskild hylla åt mig.
Jag älskade biblioteket. Tvålen luktade gott också, det fanns affischer i hallen utanför och jag fick vara i fred utan att vara ensam - en underbar sak när jag gick på mellanstadiet.
Mina kusiner bodde på landet, där fanns en bokbuss. DEN var fin! Man gick upp för deras branta backe och där stod den, i mörkret, med öppna dörrar. Som en sådan där port som tar en till andra världar, en tidsresa. Jag tänkte att en bokbuss är nog det finaste som finns.
Och på bokmässan nu såg jag den finaste bokbussen någonsin.
Miljöbarnbokbussen hette den, och den hör hemma i Karlstad. Mannen som skapat den visade stolt på låga hyllor och små lättklivda trappsteg. Ett golv där hela dagisgruppen ryms på samma gång och fönster ner till golvet. Böckerna stod sorterade tematiskt med framsidan synlig - nästan bara bilderböcker. Massor!
Sen åker han runt till förskolorna och hälsar på dem. Så att det går att ta med hela gruppen fastän barngrupperna numera är så stora.
Nu vill jag vara förskolebarn i Karlstad.
Eller åtminstone dagisfröken - han kör till dagmammorna också om de vill det.
Eller om det bästa av allt vore att göra bilderböcker? Och sen står de i de låga lådorna med framsidan synlig och så väljer ungarna dem och tar dem till dagis. De sitter tillsammans i soffan eller på trappan i solen och läser. Ibland kanske någon läser för dem på vilan? Eller om boken jag gjort får följa med till skogen och läsas medan man äter matsäck?
DET skulle kännas fint!
Jessika Berglund

4 kommentarer:

BBN sa...

Ser superfin ut, jag kollade mer på den på länken också. Och den här texten borde ju alla trötta bibliotikarier läsa för att bli lite uppiggade!
/Pia

Sassa Buregren sa...

Ja, vad glad man blev av den bussen! Och av bibliotekarien/busschauffören! Han var så stolt och glad och smittande!

Inger Granberg sa...

Det var den finaste bokbuss jag sett.

Annika Rockström sa...

Jag önskar att det fanns en sån bokbuss i alla kommuner! Så att alla barn, inte bara de med stöttande föräldrar och kunnig förskolepersonal, fick komma i kontakt med böckernas magiska värld. Och med olika böcker och bilder.
Bokbussar är bra. När jag var en 7-10 år och bodde i en förort till Norrköping så kom det en bokbuss varannan vecka till gatan utanför . Det var underbart!