onsdag 8 september 2010

Att leka och hitta på

När jag var ung och fortfarande gick i skolan, skrev jag inte mycket mer än brev, dagböcker och de obligatoriska uppsatserna. I stället målade och tecknade jag. Jag höll på mycket med batik och drömde om att börja på Slöjdföreningen (som blev HDK så småningom).

Men framtidsutsikterna, möjligheterna att försörja sig, nej, de var inget vidare. I stället blev det lärarhögskolan och senare bibliotekshögskolan. Som bibliotekarie kom jag att arbeta med barn och ungdom. Var det så jag smög mig in i barnboksvärlden? I mitt huvud ekar reminiscenser av hela den svenska barnlitteraturen. Vad är det som kommer ut ur mig? Kanske bara ekon?Ofta tror jag att det är själva skapandet, att ”hitta på” som är min lust. Jag kunde lika gärna hamnat i någon annan värld än barnböckernas. Jag hittar på och hittar på. Under barnbarnsseglingen som jag berättade om förra gången hittade Ask, Orvar, Görel och jag på ett tärningsspel, ”Bland vulkaner, sjöodjur och tomtar”. Vi funderade, skrev och ritade. När vi provspelade var vi lite bekymrade över att det var så många ställen på spelet där vi måste stå över flera kast och att vi så ofta slängdes bakåt på spelplanen av otrevliga bandmaskiner och monster. När barnen somnat var jag bara tvungen att fortsätta. Jag måste hitta på mer och mer: ”Om du kan säga två ord som rimmar, får du flyga med tomten på hans kråka 20 steg framåt!”Så där håller jag på. Jag leker hela tiden, antingen jag har tillgång till barnbarn eller ej. Mina böcker är nog en del av mitt lekande. Är det någon som känner igen sig?

Britt Engdal

7 kommentarer:

Lena sa...

Visst är det härligt när skapandet är en lek, det är inte alla förunnat att få leka på jobbet...

Jessika sa...

Jag tror också att jag leker hela tiden när jag jobbar, även om det inte alltid är så kul:)
Däremot känns det inte som om jag hittar på någonting. Hittar, kanske snarare, plockar upp det som finns och är sant och blandar runt det på ett nytt sätt?
Nu undrar jag lite om ditt "hitta på" och mitt "blanda runt" kanske egentligen är samma sak?

Pia Johansson sa...

Vilken bra och rolig farmor/mormor dom måste tycka dom har!

Anonym sa...

Ja, Jessika, så är det nog. När jag "hittar på", är det kanske så att jag "blandar runt". Men varifrån kommer alla konstiga idéer, som tomtar som flyger på kråkor??
Britt

Jessika sa...

De kanske du har mött?
:)

kerstin svea sa...

Det är då tur att det finns vuxna som leker. Min far var den barnsligaste person jag någonsin träffat. I ordets mest positiva bemärkelse.

Lena sa...

Jessika, jag gillar det du skrev om att man leker hela tiden, även om det inte är så kul - lika bra sagt som att " humor är inget att skratta åt "...