fredag 30 april 2010

Hur katten Rune tog sig in i en bok

För några år sedan föddes katten Rune, en ärrad gammal slagskämpe som ingen ville ha. Det blev inte ens någon bok av manuset där han först figurerade. Men Sassa Buregren gillade honom och nu är han med i vår nya bilderbok "Kokongs långa resa" som kommer på Kabusa Böcker till hösten. Det är förstås Sassa som har gjort bilden.Rune låg och sov i min korgstol en dag när Sassa kom på besök. Som den sanna kattvän hon är blev Sassa snabbt kompis med kattskrället. Det slutade med att han följde med henne hem över sommaren! Det här var när vi höll på med "Trutsommar" 2007. Hon gjorde skisser och ett tag trodde vi att Malte i "Trutsommar" skulle ha katt. Nu blev det inte så, han konkurrerades ut av en trutunge.

Rune kom tillbaka hem igen och la sig på sängen i min sommarstuga. Lika sur som vanligt och ännu mer ärrad efter slagsmål med Sassas katter. Men han gav sig inte! Han skulle med i en bok! Och nu ser det faktiskt ut som han har lyckats, han har fått en betydelsefull roll i "Kokongs långa resa".
Här kommer ett stilprov från boken om Kokong:


Stinsen dukar och Kokong får välja.
Ketchup, senap och nykokt sill.
Katten hinner inte svälja
lax och pannkaka med dill.

Stinsen äter och katten lapar,
nu är den alldeles mätt.
Stinsen smackar och katten rapar.
Kvar finns bara en plätt.


Maud Mangold

3 kommentarer:

Kerstin Lundberg Hahn sa...

Kerstin läser och gillar katten/Kokong är ett namn med schwung/Rimmat och ritat - jag lyfter på hatten!/En bok för båd' gammal och ung?

(Kunde inte låta bli - jag älskar den utmaning som rim och rytm utgör. När kommer boken?)

BBN sa...

Tackar för rimsvaret. Ja, visst är det kul att rimma! De har sagt att den ska komma i november.

Sara sa...

Så fint! Både verser och bild!