måndag 12 april 2010

Skolturné i Ale, dag 1


En av de riktigt stora fördelarna med att skriva för barn och ungdom är möjligheten att komma ut till bibliotek och skolor på så kallade författarbesök. Eftersom jag hittills skrivit huvudsakligen för 9-13-åringar är det oftast mellanstadieelever som jag har haft förmånen att få möta.

Det är en fantastisk ålder. Mycket av blygheten från lågstadiet har försvunnit samtidigt som de ännu inte varken har behov av eller ens förmågan att var coola och blasé. De säger vad de tänker, något förenklat uttryckt. Och tänker gör de ju.

I dag träffade jag några femteklassare från Alboskolan i Skepplanda bibliotek. Tekniken som alltid inger en aning oro i förväg visade sig fungera problemfritt; OH-kanonen och min dator pratade med varandra så fort jag satte i sladden.

Ungarna var som vanligt på tårna. Lyssnade och ställde en massa frågor, de flesta om författandet förstås men också en del mer oväntade. Dagens topp var nog "Har du suttit i fängelse?".

Vi avslutade båda passen med en skrivövning och de flesta lyckas faktiskt få ur sig riktigt bra grejer på bara 10-15 minuter. Majoriteten valde en uppgift som går ut att fylla i ena halvan av ett mobilsamtal. Där kunde jag, när jag läste igenom dem alldeles nyss, se en klar skillnad mellan könen: nästan alla tjejerna associerade till kärleksrelationer, mer än hälften av killarna till slagsmål.

Dagen i Skepplanda avslutades med fika tillsammans med bibliotekarierna Solveig (som tog bilden) och Elinor.

4 kommentarer:

Kerstin Lundberg Hahn sa...

Visst är det kul att möta deras energi och frågor! För mig är skolbesöken en jätteviktig del av jobbet!
PS! Har du suttit i fängelse?

Pia Johansson sa...

Trevligt med en bild där man ser dig tycker jag. Bra bloggidé.

Mikael sa...

Fängelse är en erfarenhet som återstår mig att göra. Men jag jobbade rätt länge på Ericsson.

Kerstin Lundberg Hahn sa...

Skrattar högt!
:D