måndag 5 april 2010

Att läsa för unga släktingar


Jaha, då är det dags att börja.
Ingen överaskning precis, jag har vetat länge att den dagen skulle komma. men nu känns det VIKTIGT och lite pirrigt att inleda den här bloggen, som är en sådan bra idé...
I säkert flera veckor har jag försökt tänka ut bästa texten att börja med. Det kommer nya idéer hela tiden, och sen glömmer jag dem lika snabbt. Svårt....
Men jag har valt.
Om att läsa bild.
Om att läsa högt.
Jag har en kull unga släktingar som jag tycker mycket om. Härom dagen passade jag dem och då läste vi. Jag gjorde som på dagis, att jag packade en påse (den blommiga) med fem utvalda böcker och så läste vi dem, bara dem, i en ordning som ungarna kom överens om.
En unge på var sida och så en i knät att försöka se texten över.
En av böckerna var Pimm och stora bär-björnen av Lena Arro/ Sara Gimbergsson. Det är roligt att läsa böcker av vänner och kollegor, och det är roligt att prata om dem med barnen. Att det är just de här personerna som gjort boken, Lena och Sara, att det är ett jobb och en rolighet som folk håller på med.
Som man kan göra.
Jag tror att barn är intresserade av vad vuxna människor gör på sina jobb nämligen. Och jag vill gärna att det ska verka som en bra idé att bli vuxen, så småningom. Som att det händer roliga saker då också. Vad ska man annars växa för?
Ja.
Och så pekade My, 3 år på bilderna och sa att en sån bok har vi med. Om att vara stor och liten. Och då kom jag på att det har de, nämligen Lycke och Lage, ibland är det bra att vara liten, de har fått den av mig nämligen. Och ja, bilderna är lika. Man känner igen figurerna och det är ju för att det är Sara som har gjort dem!
Sådant kan man läsa utan att kunna bokstäver.
Sen läste vi Vilse. De bilderna har också Sara gjort...
Och sen ritade vi stora hajar på gamla överblivna brevpapper.

ps, texten till Lycke och Lage har Lena Arro skrivit, och texten till Vilse skrev Kristina Westerlund. Och ja, jag har frågat Sara om lov innan jag plockade hennes bilder...

Jessika Berglund

5 kommentarer:

Anonym sa...

En sån fin start!
Jag känner mig hedrad att mina och Lenas böcker gås igenom här. Och sen så kul att kusinbarnen såg en koppling mellan våra böcker. Oj, oj och Vilse sen också, med hajar som avslut. Finemang!

Sara

Kerstin sa...

Fint det där att barnen såg och kommenterade tematiken "om att vara stor och liten". Det får mig att tänka att vi vuxna som läser för barn samtidigt måste lyssna med stora, intresserade öron för att inse vad de inser, förstå vad de förstår, kanske inse något vi själva inte sett?!

Kerstin

Maria sa...

Bra det här att visa barn kollegors böcker och visa på att man kan jobba med sådant man brinner för och tycker är kul, intressant och viktigt. Att det är roligt att bli vuxen och att man då - till skillnad från åren i skolan - själv bestämmer vad man ska göra hela dagarna. Och att det då är viktigt att då göra något som man tycker är roligt. Och det oavsett om det är att snickra, gräva, köra traktor, ta hand om barn, jobba på kontor med dator eller måla med ord eller bilder.

Sassa Buregren sa...

Grattis till oss alla till en sån fin blogg! En given favorit!
Och vilket jättejobb ni gjort, redaktionsgruppen! Kram på er alla!

Unknown sa...

Uj,vad roligt att se Saras bilder med Pimm och de andra i premiärbloggen!För att inte tala om att nämnas själv i den - nu blir jag stolt, rent av mallig, och kommer att gå med näsan i vädret idag och snubbla.
Barns reaktioner är bästa recensionerna, skoninglösa i och för sig men ärliga. Jag önskar nästan att jag hade unga släktingar att läsa högt för. Det får bli gamla släktingar istället, de har ju varit unga en gång...