fredag 23 april 2010

"Jag är ett läromedel"

Det sa skolbibliotekarien Petra Romberg på Gunnesboskolan i Lund när hon visade runt i biblioteket.


Dessförinnan hade jag träffat 2:or och 3:or denna Världsbokdag. Sedan 10 år firas den här dagen på Gunnesboskolan med en Bokmässa där alla elever från F-klassare till 9:or möter en författare vars böcker de har läst och utforskat. Förutom jag var Stefan Casta, Torsten Bengtsson, Johan Unenge, Per Brinkemo och
Wilhelm Agrell på plats.
Kul att träffa inte bara eleverna utan också några skrivande kollegor.
Eleverna hade läst en massa och var sprängfyllda av frågor och förväntningar. Väggarna i matsalen var täckta av bilder och collage, och ett bildspel rullade hela tiden på en vägg.

Kan inte låta bli att dela med mig av det här fina porträttet av Gertrud - min favorit i serien om Kajsa och Johan.

Utomhus satt det tipsfrågor, och alla 6:or och 9:or frågade skolbibliotekarien Petra upprepade gånger vad de egentligen hade vunnit, eftersom de klarat av sin läsutmaning med råge. Men det var hemligt. (Mer om läsutmaningen här)

Gunnesboskolan tar ofta emot gäster på studiebeök som vill veta mer om hur skolbiblioteket är en integrerad del av den pedagogiska idén på Gunnesbo. När skolan byggdes för drygt 15 år sedan bestämdes att biblioteket skulle ligga i mitten, och vara navet i undervisningen. Och den tjänst som tillsattes allra först till den nya skolan var - skolbibliotekarien!

Vanliga hyllor, vanliga böcker, ovanligt genomtänkt funktion

En skolbibliotekarie och en IT-pedagog hjälper både lärare och elever att söka information, hitta rätt litteratur, samla litteratur tematiskt etc. Delvis finansieras det genom att man tagit från den traditionella läromedelsbudgeten och lagt på biblioteket och dess funktioner istället. Det var när Petra Romberg berättade om det som hon sa:
"Biblioteket är ett läromedel. Jag är ett läromedel."

Det känns ju alldeles härligt att få skriva om ett föredömligt skolbibliotek på Världsbokdagen. Samtidigt passar det fint att skicka ett stort GRATTIS till Kalle Güettler som fått Svenska Barnboksakademins Eldsjälspris för sitt starka och långvariga engagemang för skolbibliotek.

Nu är det fredag och jag har nyss kommit hem från Lundaresan. Det börjar krypa fram grönt på gräsmattorna och en del buskar och träd har börjat skimra, en liten smula. Det är den här tiden på året som jag alltid kommer att tänka på strofer av Barbro Hörberg och Tomas Tranströmer.

Grön helg!

Kerstin Lundberg Hahn

1 kommentar:

Unknown sa...

Kul att läsa om bibliotek som det satsas på och inte bara sparas in på!