torsdag 29 april 2010

Häxväxter

Jag är barnsligt förtjust i häxväxter och magiska recept! Härom dagen var jag i Bua hos Sassa Buregren (vi jobbar ihop) och då besökte vi en hemlig trädgård där det växer en riktig mandragora! En alruna. Det är en alruna som är själva gåvan i Dödgrävarens gåva, så jag har läst på ganska mycket om dem.
Roten ser ut som en liten människa, det är därför den anses så magisk. Samuel, i min bok, får en alruna och den kan ge både stor tur och en förfärlig otur. Man måste sköta den mycket noga, den ska t ex badas i vin!
Svårodlade är de, jag har provat utan att lyckas få fröerna att gro. Några färdiga plantor finns heller inte till salu, vad jag vet. Men om någon har tips på var de kan köpas så är jag tacksam.
Det sägs att alrunan växer bäst på galgbacken och bör vattnas med tårarna från en oskyldigt dödsdömd. Då förstår man ju varför de är så svåra att få tag på.


Maud Mangold

2 kommentarer:

Anitha Östlund Meijer sa...

Den skulle jag också velat ha sett. Sedan jag läste Isfolket Av Sandemo har jag fascinerats av den där underliga växten som har enorma krafter.
Har du försökt att googla på den? Någon kanske har en som de vill bli av med?
Jag skall kika runt lite och återkommer om jag hittar något.
Ha det

Sassa Buregren sa...

Trädgården tillhör ilva Vallström vill jag tillägga.