måndag 20 oktober 2014

Finbesök från Nepal - Sassa Buregren berättar

Nepal - Blue Bamboo ​

Första mötet i Göteborg, Viveka, jag, Rajeev, Ekaram, Anuratha, Krishna, Madina

Vi har haft fint besök från Nepal, fem personer med fokus på barnlitteratur. ​
​ Det började med att Viveka Sjögren och jag var i Katmandhu i mars för att sondera och göra oss en bild av läget. Projektet som vi döpt till Blue Bamboo är ett gemensamt projekt mellan Författarförbundet /BULT och Svenska institutet med syfte att lyfta och stödja nepalesisk barnlitteratur. Gruppen vi bjudit in representerar olika sidor av barnlitteraturen; text, bild, produktion och distribution, skola, bilbliotek mm. Förhoppningsvis ska de fungera som nyckelpersoner i det fortsatta projektet.


Med Karin Ahlin på KonstfackMed Astrid Trotzig och Danielsson Gustafsson Peck från Svenska Instiyutet på Författarförbundet

Nu kom de till Göteborg och ramlade rakt in​

​i den kaotiska bokmässan, en chockstart, ett två dagars bokbad. Nån som träffade dem på torsdagsminglet?
På lördagen var vi på Bokskåpet och fick ett varmt mottagande av Mia, Ulrika och Mio. Och hade ett långt fint samtal med Mati Lepp som visade sina illustrationer och berättade levande och roligt om sitt liv och arbete. Allt medan vi åt popcorn och drack saft. Så fint!

Så tog vi tåget till Stockholm och besökte
 Junibacken, Sara Lundbergs ateljé, Barnboksinstitutet, Rum för barn och TioTretton
​, Konstfack och bilderbokskursen, 


På Junibacken


Författarförbundet och Svenska institutet. Mycket att smälta på några få dagar, men värdefullt. Fina besök och många intressanta samtal och möten. Och så fick de träffa väldigt många starka professionella kvinnor i självklara roller. Och många män med barnvagn. Så kan det faktiskt också vara. Och se, det fungerar.


Hos Sara LundbergDet finns så mycket fantastisk barnkultur i Sverige och tanken på de nepalesiska barnen som nästan inte har någon alls gjorde besöken känslofyllt ibland. Sen är det ju inte så många svenska barn som har tillgång till spetskulturen i Stockholm, den tjänar väl mest som modell. Och det var viktigt att förmedla.

På Bokskåpet
Avskedsmiddag

Nu har gästerna åkt hem. Under veckan i Sverige har de lärt känna varandra, och har redan massor av planer för hur de ska jobba vidare på olika fronter. Känns bra!
Projektet fortsätter och v
i planerar för nästa steg och hoppas på fortsatt stöd från Svenska Institutet ...


/Sassa Buregren

4 kommentarer:

Malin sa...

Spännande! Jag blir nyfiken på deras böcker. Finns nån översatt till svenska eller engelska så en kan läsa? Vore roligt om du kom och berättade mer om projektet på nåt bbn-möte tänker jag.

Tove sa...

Jättespännande! Vill också höra mer! Märklig tanke att deras barn knappt har böcker att läsa...och våra barn har så otroligt många och läser så lite...:(

Anonym sa...

Kommer gärna och berättar mer vad det lider ...

/Sassa

Anonym sa...

Roligt att läsa!/Andréa