torsdag 2 oktober 2014

Vad är egentligen en läshund? Marie Rydell berättar.

Min hund Molly är en cocker spaniel, som är utbildad och godkänd Besökshund. Den utbildningen gick vi på Svenska Terapihundskolan i Göteborg. Vi har praktiserat och jobbat på en del olika äldreboenden i Varberg under våren och sommaren. Besöken har varit mycket uppskattade bland de boende.

Nu läser vi vidare till PedgogHund på Svenska Terapihundinstitutet.  Det är en djungel av olika utbildningar, och det finns Terapihundar, Besökshundar, Vårdhundar, Läs - och Bokhundar, Pedagoghundar mm. Samlingsnamnet på dem är Sociala tjänstehundar. Skillnaden på dessa hundar och till exempel assistans- eller servicehundar, är att vi jobbar tillsammans med vår egen hund mot andra brukare eller elever. En servicehund jobbar bara med sin egen förare, genom att tex varna vid epilepsianfall eller diabeteskänning.

En Läs- eller Bokhund jobbar, tillsammans med sin förare, med barn eller vuxna som behöver öva upp sin läsning. Att läsa för hunden blir roligare, man blir mer motiverad och avslappnad. Hunden dömer inte om man läser fel. Man kan varva läsningen med olika övningar tillsammans med hunden.


Pedagoghunden jobbar på liknande sätt, men kan även användas i andra skolämnen som motivatör. Den kan till exempel locka till utevistelse och rörelse. Man kan läsa om olika hundraser, titta på kartan varifrån de kommer, läsa och skriva berättelser om hundar. Väga, mäta och räkna på hunden, leksaker, hundmat och så vidare.

Bara fantasin sätter gränser. Man använder helt enkelt hunden som ett verktyg i lärandet.
Utifrån elevens behov hittar man på övningar där hunden ingår. Man kan låta den hämta lappar/kort eller burkar med olika övningar i. Man kan öva finmotorik genom att klippa hundgodis som barnet sedan får ge till hunden. Man övar socialt samspel genom att låta barnet göra övningar med hunden. Man tränar tal och språk genom att läsa på lappen vad hunden ska göra och sedan säga det till hunden.

Vi är som sagt fortfarande under utbildning, och det är en hel del pluggande. Men jag använder redan nu Molly som redskap i min ungdomsgrupp på Varbergs brukshundklubb. Där gör vi allt möjligt som har med hundar att göra.

Förutom att träna hundar på olika sätt, får vi besök av olika tjänstehundar med sina förare, till exempel polishund, ledarhund, räddningshund, spårhund och assistanshund som berättar hur de jobbar. Vi har också pysslat leksaker till hundarna, lagat och målat agilityhinder, bakat hundkex och lärt oss om olika raser.

Just nu övar Molly på att ligga still när någon läser ...


/Marie och Molly

3 kommentarer:

Malin sa...

Intressant! Jag ramlade över detta begrepp Läshund på ett annat ställe just idag. Jag har ju tagit andra vägen runt, och börjat skriva på en serie om en flicka som älskar hundar. Nos mot näsa heter första boken. Känns på något sätt som jag är lite släkt med projektet genom det.

Ann-Charlotte sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ann-Charlotte sa...

Det blev något fel med förra kommentaren, försöker igen.
Jag såg en artikel om två läshundar som besökte Kungsbacka bibliotek nu i veckan. Intressant!