torsdag 16 oktober 2014

Berätta, lyssna, läs! - en dag med språkglädje och lättläst i fokus.

Berätta, lyssna, läs! –en dag med språkglädje och lättläst i fokus, arrangerades den 8:e oktober 2014 på Stadsbiblioteket i Halmstad. Evenemanget var en del av Dyslexiveckan 2014 och samlade flera författare, berättare och bokförlag på biblioteket.

Även om arrangemanget inte uttalat riktade sig till barn- och unga drog ändå många av programpunkterna och utställarna åt det hållet. Flera förlag som specialiserat sig på lättläst fanns på plats, bland annat Hegas, Nypon och Argasso, men bland bokborden syntes också representanter för bland annat Idus och Berghs.


Tre författare i Idus monter. Maja-Stina Andersson, Åsa Öhnell och Lille-Mor Arnäs.



Välfylld monter hos Hegas.

Intressanta föredrag bjöds det också på. Bland annat kunde besökarna lyssna på berättaren och författaren Per Gustavsson som underhöll med både moderna historier och skrönor från det förgångna. Per Gustavsson dras ofta till det lite äckliga och stötande i sina berättelser, vilket enligt honom själv är ett sätt att göra uppror och inte vara så ordentlig hela tiden. Han har gett ut flera lättlästa böcker för både barn, unga och vuxna på LL-förlaget, bland annat Ormsoppa, Den öppna gylfen och Kloka kvinnor och finurliga flickor. Att berätta om människor som har det svårt och som hamnat i underläge är också ett av hans återkommande teman. Per Gustavsson är också en av grundarna till Sagomuseet i Ljungby, ett museum dedikerat åt det muntliga berättandet. Under dagen gick det också att stöta på Per Gustavsson i form av sagoberättaren Mickel i Långhult.


Per Gustavsson berättar inlevelsefyllt

På plats i biblioteket fanns också två välkända barn- och ungdomsförfattare, nämligen Thomas Halling och Magnus Nordin, som i en halvtimme var berättade om sina böcker.

Thomas Halling inledde med att berätta lite om sig själv och om var han hittar inspiration till sina böcker, vilka ofta tar avstamp i något som han noterat i vardagen. Genom sitt jobb som lärare fick han flera uppslag till böcker om kärlek för yngre läsare, bland annat Bli ihop.  Han hävdar att han minns precis hur det var att vara 11 år gammal. Förutom böcker om kärlek har Halling också skrivit en serie skräckböcker för barn. 

Thomas Halling var populär hos den yngre publiken.

Det är nästan lika fascinerande att titta på barnen som lyssnar som det är att höra på Thomas Halling själv. Han får nästan genast med sig ungarna och det är tydligt att de kan hans böcker utan och innantill.

Thomas Halling har skrivit flera lättlästa böcker, de flesta utgivna på Nypon förlag, bland annat böckerna om Emil, 11 år, som alla kretsar kring vardagliga saker som kan bli nog så spännande när det inte blir som man tänkt sig.

När Magnus Nordin tar över blir det riktigt läskigt. Spöken, varulvar och zombies avlöser varandra, och det är tydligt att det här med skräck är något som fascinerar barnen. Magnus Nordin berättar även om hur han redan i fjärde klass startade ett bokförlag ihop med två kompisar och att den första bok han gav ut där hette I kannibalernas klor.


Magnus Nordin bjuder på läskigheter.

Drygt 40 år senare skriver han som sagt fortfarande skäck och är aktuell med böckerna i serien Varelserna, utgivna på Berghs Förlag.

Magnus Nordin avrundar med ett tips till alla som vill skriva själva. Tro på det du gör! Oavsett om det handlar om kärlek eller zombies. Ett bra tips som avrundar en inspirerande dag på biblioteket.  


Av  Camilla Jönsson


Inga kommentarer: