torsdag 15 maj 2014

Bloggstafetten - Bilden i fokus av Malin Biller

Det är aldrig för tidigt för Fröding! Jag har under ett års tid arbetat med att skapa serier för vuxna av Gustaf Frödings dikter. Dessa ska sedan samlas i en bok med titeln ”I varje droppe är en ädelsten” (Kolik förlag).


Men så slog det mig, att dikten Snigelns visa skulle lämpa sig himla bra som bilderbok för de allra minsta. Och i sommar kommer den, i Pixi-format (Bonnier Carlsen). 


På mina första skisser var snigeln ensam på sin färd. Men min redaktör tyckte att han borde ha en sidekick, en kompis att streta fram med. Det blev en nyckelpiga (som för övrigt älskar glass). Frödings text är kort, därför fick jag ”fylla ut” med bilder och låta berättelsen vara tyst på vissa sidor. 


Jag tecknar allt för hand. Min arbetsprocess går till så, att jag först gör ett storyboard, en ”kladd” över vad som ska ske på varje sida, sedan skissar jag rent alltihop, scannar in skisserna och flyttar runt, ändrar osv i datorn. Varpå jag skickar allt digitalt till förlaget för genomgång. När jag fått tummen upp, är det dags att tuscha. Dessa bilder är ritade på akvarellpapper med penselpenna. 


Sedan scannar jag in originalen, för att retuschera och färglägga i Photoshop. Till detta använder jag en ritplatta från Wacom. Och det går åt en hel del ljudböcker under arbetets gång. Det här är verkligen världens bästa jobb! 


Malin Biller heter jag förresten. Jag har arbetat som illustratör, serietecknare och skribent/författare i drygt tio års tid. Vill man se mer av det jag tecknat, kan man besöka min hemsida eller min webportfolio.

4 kommentarer:

Ann-Charlotte sa...

Vilken fantastisk idé. Att tolka Fröding i bilderbok är fenomenalt. Hatten av!

Pia Johansson sa...

Superfin idé, kul! Önskar det var jag som kommit på den :-)

Ingela Jonasson sa...

Instämmer med de andra, rolig & bra idé - och fint!

Unknown sa...

Jag såg Pix-boken; den är förtjusande, humoristisk, Frödingsk!