måndag 19 maj 2014

Bokrecension - Frans och Fiffi-serien av Anna Hansson

Frans och Fiffi är en ny serie lättlästa barnböcker utgivna av Beta Pedagog, som specialiserar sig på läromedel. Frans har nyss fyllt 10 år och hans bästa kompis Fiffi är snart 115. Fiffi är nämligen ett spöke. Ingen annan kan se Fiffi, bara Frans. Ja, och så mormor. Alla andra tycks tro att Fiffi är något slags låtsaskompis. Men när Fiffi lånar Frans jacka blir folk rädda och tror att jackan kan flyga av sig själv!


Författaren Anna Hansson debuterade med barnboken Dansfeber 2012 på Idus förlag och har sedan dess gett ut flera barn- och ungdomsböcker. Hon har en bakgrund som gymnasielärare, men har även gått olika skrivarutbildningar på universitet och folkhögskola.
Böckerna om Frans och Fiffi är illustrerade av Maria Andersson, som tidigare även illustrerat en annan serie av Anna Hansson, nämligen Drutten och Plutten-böckerna utgivna på Kikkuli förlag.

Jag har läst tre Frans och Fiffi-böcker, nämligen Frans och Fiffi och spökfällan, Frans och Fiffi fyller år och Frans och Fiffi hittar en hund.

Alla tre böckerna är lagom roliga för barn i lågstadieåldern. Läsbarhetsindex (LIX) är mellan 16 och 17 och längst bak finns läsförståelse- och diskussionsfrågor. Maria Anderssons illustrationer går fint ihop med författarens humoristiska stil och det är trevligt med illustrationer i färg även inuti boken.

Böckerna passar bra för barn som knäckt läskoden själva och vill börja läsa lite längre texter på egen hand. Frågorna i slutet visar om barnet hängt med i handlingen. Läsålder 6-9 år.

/Åsa Öhnell

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad roligt med fler lättlästa titlar! Jag undervisar i en etta så detta blir säkert toppen! Säger man att man "känner" författaren blir det ännu roligare att läsa böckerna! :)