fredag 3 maj 2013

Teknikens under, eller blunder?

Igår utlovade jag samvetsförebråelser. Men jag har ändrat mig. Vi spar dem till imorgon och tar teknikfrågorna idag.

Man kommer ju inte undan datorer, mobiler, teknikanvändning. Såvida man inte låter sin historia utspela sig i a) det förflutna, eller b) en fantasyvärld.

Ni har väl hört om den unga killen som med stigande förvåning läste den detaljerade beskrivningen av Lisbeth Salanders utrustning och utbrast. "Men hur kan hon vara hacker med en sådan jättegammal dator?!"

Okej, tänker man då. Var inte alltför detaljerad. Antyd mobil och dator men skriv för guds skull inga detaljer.

Frågan är om det hjälper? Om ett par år ser apparaterna ut på ett annat sätt, vi kallar  dem något annat och använder dem annorlunda. Vi skypar kanske inte längre utan "hologrammar".

Kommer verkligheten ikapp science fiction-tekniken snart? Minskar avståndet mellan inbillad och faktiskt teknik? Eller hur gör sf-författarna för att "hålla undan"?

Vän av ordning: Men hallå - den här bloggveckan skulle ju handla om spöken och skräck?
Bloggaren: Absolut.
Vän av ordning: Och?
Bloggaren: Spöken och teknik ... du vet väl närvaron av spöken påvrkxacfe ... zxcjrk ... zzcx ....

2 kommentarer:

Lena Arro sa...

Ja, tekniken kliver fram med sjumilastövlar! Det gäller som du säger att inte vara för detaljerad. Bara en sån sak som telefonen, jag tänker fortfarande att man "lägger på" efter ett samtal eller att man "slår numret" men det blir väl nästan obegripligt för den yngre generationen. "Skypa" vet jag inte ens vad det är, suck. Tur att spökena består...Tack för många intressanta och roliga inlägg under veckan!

Kerstin LH sa...

Ja, spöken kan man lita på!
:-) Kerstin