torsdag 30 maj 2013

Respekt - En sexbok för killar

Respekt – En sexbok för killar av Inti Chavez Perez överraskar positivt med tanke på hur mycket av det som skrivs om sex i offentligheten ser ut.
Det här är inte en bok som i vanlig ordning förutsätter att läsaren är heterosexuell, och att vi lever i ett jämställt samhälle, och sedan har ett särskilt kapitel om typ homosexualitet eller genus mot slutet liksom för att det måste till.
Insikten om att alla inte är heterosexuella genomsyrar här hela boken. Chavez Perez tar sig respektfullt fram med formuleringar som personen, eller, den du har sex med. Och ungefär överallt förutsätts det att vi lever i ett orättvist samhälle där killar generellt har mer makt än tjejer.

Transperspektivet är inte lika inarbetat. I början finns ett stycke om att läsaren kanske inte känner sig som en kille bara för att den har en viss kropp. Men därefter tas det på många ställen för givet att läsarens sexpartners självklart kommer att se på sig själva som antingen killar eller tjejer utifrån den kropp de har.
Men det finns alltså desto mer medvetenhet kring homofobi och sexism. Ett särskilt kapitel handlar om respekt.  Ett annat ger råd till killar som händelsevis funderar över om de är homo, hetero eller bi med befriande formuleringar som ”Att tycka om tjejer är precis lika mycket värt som att tycka om killar, tycka om båda, eller inte vilja ha sex alls.”

Det här är en bok som handlar om mycket mer än sex, men som samtidigt lyckas få med riktigt mycket praktiska tips och beskrivningar av hur killar kan ha sex. (både med killar och tjejer) Och mycket exempel, hämtade bland annat från författarens möten med olika personer i jobbet som sexualupplysare. Språket är oftast sakligt och rättframt, men med utrymme för känslighet och humor.

Inti Chavez Perez har även medverkat i flera antologier, bland annat med novellen ”Salt” i samlingen Het.

/Katja Timgren

Inga kommentarer: