måndag 6 maj 2013

Jag har världens bästa jobb. Jag jobbar som Konstnär. Frida Eriksson Edwards om att ha serieverkstad med barn-Är du Konstnären? frågar fryntliga glada barn på morgonen när jag stirrar på den grå asfalten och fryser.
-Jag heter Frida, försöker jag slingra mig undan. Men ja, jag är anställd som Konstnär. I en lågstadieskola på Tjörn. Bakgrunden är ett projekt initierat av Pia Wretlind och Lena Eriksson på Akvarellmuseet; Att teckna är stort. Vi är ett gäng illustratörer projektanställda för att teckna med barn. Inga andra riktlinjer, inga efterfrågade produkter som ska ställas ut eller redovisas. Jag jobbar med tecknade serier. Ur barnens pennor flöder fantasin. Jag försöker strukturera i rutor; presentation, problem, lösning, mål. Jag lär dem svära utan att uttala ett enda fult ord. Vi skapar superhjälte-karaktärer; tjejerna gör goda tjejer och killarna onda killar. Ingen är bara ond försöker jag. Jooooo skriker barnen, så är det. Den onda fen i Törnrosa ville vara med på festen, men blev bortglömd, och därför blev hon så ond. Snövits elaka styvmor ville vara vackrast i världen, inget ont i det, försöker jag, det vill jag också. Dom blir tysta en stund. Försök hitta en svag sida hos era karaktärer maler jag vidare.- Frukt! ropar någon. -Min jätteonda militär som vill döda allt och alla, är kär i frukt!


En enda ond kvinnlig karaktär skapas av en tjej; Vampira. Hon är solkänslig och sover i luften. Jag googlar onda karaktärer + kvinnor, och google svarar did you mean unga karaktärer kvinnor?

Vad tjejen som skapade Vampira heter kommer jag inte ihåg. Jag har inte lärt mig så många av de åttio barnens namn. Antagligen är jag senil. Min absoluta första serieupplevelse var Matt Groenings School is Hell (http://www.amazon.com/School-Hell-Cartoon-Book-Groening/dp/0007179243#reader_0007179243) Gillar direktheten, den enkla linjens dramaturgi och känslan av att han inte alltid skojar. Matt hävdar att lärare är senila. Och så är det nog. Jag jobbar som lärare i att vara Konstnär. Jag har världens bästa jobb. Har jag berättat om det?

Klicka här för att se en av Fridas elevers animation.

3 kommentarer:

Pia Johansson sa...

Skitbra projekt, verkar det va!

Jessika sa...

Ja, det verkar jättekul!
och din text gör mig så glad Frida. Jag vet inte riktigt varför, men kanske för att också du har så roligt? Lyllans ungar :)

Kristina Westerlund sa...

Ja, njutbar läsning! Tack! Hade tex platsat i en nättidsskrift värd namnet...
Nu ska jag försöka bevisa att jag inte är en robot!