lördag 16 oktober 2010

I Botaniska trädgården

Jag skriver och ritar, det är det jag gör. Och så samlar jag på saker. Låter kanske inte som ett jobb, men det är jobbsamlingar.
Min samling består av naturföremål som jag har dels som förebilder när jag tecknar, som en faktabank kan man säga och dels till att bygga utställningar av.
En sådan utställning är nog ett naturaliekabinett, där något som faktiskt innehåller rätt mycket kunskap visas upp på ett vackert sätt. Som skatter. Och vetenskap, fast förtrollat på samma gång.
Det är fjädrar, växtdelar, stenar, snäckor och allt möjligt.
Nu planerar jag en utställning som ska vara i Botaniska trädgårdens galleri februari-mars 2011. Jag försöker tänka ut hur jag ska göra, vad som ska vara med, hur det ska visas och framför allt - hur det på något sätt ska bli meningsfullt och roligt för någon mer än mig.
Inte så lätt.
Eftersom jag ska ha utställningen i botan så ha jag fått dispens och FÅR LOV att gå och samla saker även i trädgården. Inte vad som helst naturligtvis, men i torsdags blev det några magnoliakottar av en sort jag inte hade, en näve frukter av en förmodligen mycket giftig potatissläkting, mycket stora mängder vackra löv och en rejäl kasse blandade kottar.
Jag älskar botaniska trädgården. Har alltid velat jobba där och få lov att gå bakom och titta, gräva, peta.
Nu brukar jag ju bli insläppt lite varstans, eftersom jag ber om lov.
Men ändå.
Just nu FÅR jag! Plötsligt är det lite mera min plats och jag vågar prata med vem som helst för när jag jobbar gör jag det. Pratar med dem jag behöver prata med, skaffar fram det jag måste ha.
Kanske blir det utöver utställningen både text och bild av det hela sen?
Kanske finns det fler än jag som gillar att smyga runt bakom växthusen och då kan jag hitta på dem och skriva om dem? Kanske är de vuxna och olyckligt förälskade eller så är de tio och har just blivit för stora för fritids?
Det är sådant man inte kan veta i förväg.
Och nu är min bloggvecka här slut. Nu ska jag åka till landet och hänga vid havet med en massa kusiner hela helgen, det blir fint!
Hej med solen,
Jessika
...och den här sista bilden föreställer löv som ligger i press, fast de syns inte för de ligger under allt det andra...

4 kommentarer:

BBN sa...

Det ska bli roligt att se den utställningen sedan! Hoppas många samlande barn kommer och ser den och gillar. Det vore roligt med en liknande utställning ihop med barn också, har du gjort något sånt?
/Pia

Arro sa...

Ibland ser man gamla dammiga naturaliesamlingar på slott och museer men din låter roligare - och färskare. Brukar du göra som Pippi Långstrump och samla ALLT som ligger på marken, inklusive sovande gubbar?

Anonym sa...

Särskilt gubbarna ska bli roliga att se!

Jessika sa...

Jag samlat inte så mycket på sovande gubbar...
Men min pappa är snäll och samlar åt mig, det kanske blir något liknande?