fredag 29 oktober 2010

Vår utflykt

Igår  var vi på utflykt. Andrea som bor på ön och har en stor vit bil med plats för alla åtta körde oss först till byn Pucisca där det finns en stenhuggarskola. Därinne hugger de i den vita stenen som finns överallt på Brac. Men det är inte marmor, som man kan tro, utan en hård kalksten. Den användes för att bygga Diocletianus palats i Split för nästan tvåtusen år sen, och den finns i Vita Huset och i Wien och Berlin.
   Luften var vit av damm inne i skolan. Unga killar sprang lättade ut när klockan ringde till lunch. Vi åkte och badade vid "Det gyllene hornet", en lång vacker stenstrand som flyttar på sig då och då. Sen åt vi vår medhavda lunch där på stranden; yoghourt, clementiner, färskt bröd, ost, tomater, korv, och choklad till efterrätt. Sköljdes ner med juice eller öl. Gott!

Andrea körde vidare på skumpiga grusvägar till byn Murvica där vår guide Zoran mötte oss. Han hade kortklippt mörkt hår, ett glatt och vänligt ansikte och massor att berätta. Han började vid huset där han själv bodde och förklarade hur husen byggdes i två våningar för att hålla vinet kallt i bottenvåningen. När en liten insekt förstörde vinodlingarna i slutet av 1800talet innebar det katastrof för öns invånare som i hög grad försörjde sig på vinodling. Många lämnade ön och reste till andra länder som Australien, Nordamerika och Chile. Det finns ca 4 miljoner kroater runt om i världen och 5 miljoner kroater i Kroatien. Zoran kunde oerhört mycket historia och vi förflyttades framåt och bakåt i tiden under vår vandring uppåt i bergen.

Den stora höjdpunkten på vår vandring var förstås drakgrottan. I en av ravinerna har det bildats en naturlig grotta, mycket hög, ganska smal och djup. Där har människor murat väggar av sten, gjort trappor och små fördjupningar att sitta i under meditation. Kanske har en eller fler munkar bott där under kortare eller längre tider. Förmodligen har grottan varit använd långt före kristendomen kom till Brac. Zoran berättade om gammal slavisk mytologi, om eken i mitten av världen där den kvinnliga Mokosh höll till, om draken/ormen Weleis vid trädets rötter och om guden Peron i toppen av trädet. I grottan fanns utkarvade skulpturer i väggarna, och vissa tecken tyder på att det funnits äldre skulpturer som helt enkelt blivit borthuggna för att lämna plats för de nya bilderna, där Jesus, Maria, den stora draken och scener ur Apokalypsen framträder.
   Mycket håligheter och plats att tända ljus framför inristade bilder fanns också. En helig och speciell plats som var värd den jobbiga klättringen uppåt och den farliga nedåtvandringen på grusig väg.
Och nu måste jag gå för att göra vår senaste uppgift; att beskriva vandringen ur ett barnperspektiv. Ska nog ta mig ett dopp i havet först.

Annika Rockström

torsdag 28 oktober 2010

Grädde

En svår sak när man inte förstår språket:
Man förstår inte språket.
Till exempel kan man tro att det står "grädde, vispbar" på paketet. Och så står det förmodligen "grädde, sötad".
Det är inte samma sak.
Men potatisgratängen blev väldigt god. Lite förvånande kanske, men god.
Idag ska vi göra utfärd till andra sidan ön. Det har slutat blåsa, fastlandet som nyss var morgonrosa har övergått i en flygande ljusblå, havet vilar.
Jessika

måndag 25 oktober 2010

Tema "HAVET" idag

Hej!
Idag har vi haft tema "HAVET" här på Höststormen. Vi befinner oss på en ö, Brac, omgivna, omringade och omfamnade av just havet. Vi har i läxa att minst en halvtimme varje dag sitta vid havet och lyssna på vad det har att säga. Lyssna och försöka dokumentera, skriva ned. Havet har varit pratigt, nästan tjatigt när jag suttit vid dess sängkant och tagit mig tid, en del har varit av mycket privat karaktär mellan bara Havet och mig, annat kommer jag dela med mig av till mina kollegor här, senare i veckan.
   Havsväsen har vi gestaltat idag; Poseidon, Ran och Sjöjungfrun för att nämna några. De hänger här på väggen tillsammans med de porträtt vi målat, med beståndsdelar (ögon, näsa och mun) vi fått oss tillottade av varandra. Sammansatta, komplexa personer som fört dialoger med varandra, två och två. Det var värst vad de fick liv, vilka draman som utspelades mellan vissa av dem. Draman som tog en helt annan vändning  av en endaste replik...
   Imorgon tar vi färjan till fastlandet, till Split. Katakomber ska det finnas där. Blanksliten marmor. Romerska lämningar. Det sägs att det var där Romarriket delades - splittrades - i Östrom och Västrom. I Split.
   Hejdå på er, vi ses snart igen!

Den 25 oktober 2010, Brac, Kroatien
Maria Aminoff

söndag 24 oktober 2010

Höststorm

Det är nu det skulle behövas bilder.
Kanske kommer det också till exempel i morgon men tills vidare får ni tänka er.
Vi är alltså 8 stycken medlemmar i BarnBoksNätet som tillsammans har Höststorm i på ön Brac i Kroatien. En höststorm är ett slags fortbildning. Vi hittar på övningar åt varandra och jobbat tillsammans med bild och text, och eftersom vi har åkt så lång så stannar vi borta ett tag. En hel vecka faktiskt!
Så här ser det ut där vi är: en ö i havet, ganska stor, med olivlundar och en liten stad byggd av sandsten och cement. I trädgårdarna växer granatäpplen, citroner, grapefrukt och vindruvor, allt är moget just nu.
Runt ön ligger Adriatiska havet, det är en bit av medelhavet, medelhavsblått och vackert. Över fastlandet hänger tunga regn men här har solen lyst hela dagen. Det är varmt, fast bara lagom varmt. Utanför huset smyger tre kattungar och i små låga träd hänger vackra citroner. Goda är de också.
Idag har vi ritat kartor.
Och lyssnat på havet, några av oss badade också.
Och berättat saker för varandra och vandrat runt och stuckit oss på kaktusfikon och ätit goda saker.
Vi är mycket inspirerade.
Luften är vacker och luktar gott.
Men som sagt - jag lyckas inte överföra någon bild så ni får tänka er alltihop.
Men det kan ni, eller hur?

fredag 22 oktober 2010

Hösten är här!

Fram med regnställ och paraply.
Den här veckan verkar det som hösten definitivt kommit till Göteborg, för det är väl inte vintern reda? Jag såg snö...
Delar av BarnBoksNätet drar nu mot varmare trakter och bloggar nästa vecka från Kroatien. Där blir det "höststorm", kolla in nästa vecka!
I alla fall verkar träden och lyktstolparna här i Göteborg rustade för bistrare temperaturer. På väg till min ateljé (kolla in vad jag och mina ateljékollegor gör där) idag såg jag att någon pysslat om dom så här fint.
Jag tackar för mig för den här gången!
Tjingeling.
/Pia Johansson

torsdag 21 oktober 2010

Författardrömmen

Ibland gör jag bilderböcker. Jag gör annat också, men ibland gör jag bilderböcker. Tillsammans med en författare som berättar i text berättar jag i bild, också blir det efter hand en historia, en bok, av våra gemensamma ansträngningar.
Då och då händer det att någon kontaktar mig och vill ha tips och råd. Någon som drömmer om att göra en barnbok, drömmer om att skriva och teckna den där boken. Jag har en känsla av att det finns många, många människor i Sverige som skriver och som längtar efter att skriva. Och att det finns många som drömmer om att skriva en barnbok, att göra en bilderbok just.
Vad kommer sig det här av egentligen funderar jag? Den här längtan hos så många att uttrycka sig i det skrivna ordet? Längtan och drömmen om att bli publicerad? Att få ge ut en bok, kanske en bilderbok. Jag är nyfiken på detta och har en känsla av att detta tål att återkomma till.
Drömmen om att skriva...
I dag ska jag i alla fall till Folkuniversitetet och träffa den här gruppen som förmodligen består av författardrömmande människor. Kanske kan jag få några svar där.
/Pia Johansson

onsdag 20 oktober 2010

En onsdagseftermiddag

Jag får lite hjälp vid bokhyllan. Foto av Malin Fasth.

Se där, nu fick jag lite inspiration, genom denna blogg, av begåvad illustratör från Kanada med inriktning på barn. Det finns så många bra illustratörsbloggar på nätet, svenska favoriter är  Jojo Falks och den här tjejen som jag nämnt förut tror jag, bland andra.
En ny svensk blogg som ser intressant ut är denna med fokus på barns lekmiljöer, rum och ting. Där hittar jag t.ex. ett schysst ritbord där barnen själva får vara illustratörerna!
Tack för idag.
/Pia Johansson

En onsdagsförmiddag

Efter regn kommer sol, efter sol kommer regn...
/Pia Johansson

måndag 18 oktober 2010

Jag vann valet!

Ny vecka och ny bloggare hos BarnBoksNätet! Pia Johansson heter jag som har ordet här och nu (tidigare inlägg av -och om- mig finns här). Jag är illustratör som bland andra uppdrag gjort framsidan på Göteborgs bibliotekskort.
Det var i samband med valet 2006 som barn från 5 år och t.o.m. årskurs 5 fick rösta fram hur lånekortet skulle se ut här i Göteborg (de kunde också rösta om utseendet på en spårvagn). 15 000 barn deltog, och jag är fortfarande nu, flera år senare, lite mallig över att mitt förslag vann. Det var jag som vann det valet! :)
I samband med valet nu för några veckor sedan har jag inte hört något om barnens val, varken i Göteborg eller någon annanstans, kanske har jag bara missat, kanske finns det någon kommun där man låtit barnen delta i demokratin?
Lånekort för Göteborgs bibliotek.             

Mer om barnens val här.
/Pia Johansson

lördag 16 oktober 2010

I Botaniska trädgården

Jag skriver och ritar, det är det jag gör. Och så samlar jag på saker. Låter kanske inte som ett jobb, men det är jobbsamlingar.

torsdag 14 oktober 2010

Påhittade personer

Jag sitter med en text och det är förmiddag, solen skiner.
Just den här texten har jag läst tusen gånger tror jag, jag skulle kunna den utantill om det inte vore för att varje genomläsning leder till en massa småändringar.
Rätt få ändringar numera, faktiskt.
Personerna i texten är inte jag, men på något sätt har de efter alla petnoga ordval och flyttade kommatecken kommit att bli delar av mig. Det som händer i texten blandas in bland andra minnen jag har, av saker som jag har gjort, så numera vet jag inte säkert.
Var jag börjar och slutar.

onsdag 13 oktober 2010

Färgens betydelse

Under bokmässan skrev jag ett litet inlägg inspirerat av en fråga jag hört.
"Hur påverkas du som författare av ljuset?"
Det var den sydafrikanska Patricia Schonstein Pinnock som ställde fråga under en staffetintervju där barnboksförfattare från Sverige och Sydafrika intervjuade varandra.

måndag 11 oktober 2010

Spindeltvätt

För säkerhets skull brukar jag gå en lång omväg till bussen, genom skogen.
Så att jag inte ska missa något.
I morse till exempel missade jag inte morgondimman.
Eller silverljuset mellan träden, det syns så bra nu när löven glesnat.
Överallt skimrade små spindelvävar fulla med dagg, de missade jag inte heller. Det såg ut som tvätt. Stora droppar, det kan inte vara någon vidare tork i det vädret.

söndag 10 oktober 2010

10-10-10

I min familj brukar vi fira fina datum.
Snygga datum, med samma siffror i långa rader och idag är det ett sådant.
10-10-10.
Känns binärt på något sätt... Undrar vad det betyder på sådant där dataspråk?
Jag talade om detta med mitt 16-åriga kusinbarn och på kvällen ringde han och hade tagit reda på det.
Det visade sig betyda 42.

torsdag 7 oktober 2010

Nobelpris!

NU sa de det!
Vem som får nobelpriset och igen vet jag ju inte vem det är.
Jag tänker att det beror inte på konstiga val.
Det beror nog snarare på att hur man än gör kan man inte läsa allt. Man måste välja och man väljer sådant man känner igen och förstår.
Mario Vargas Llosa . Från Peru.

Och han får priset för sin "kartläggning av maktens strukturer" och för att han berättar om "individens motstånd, revolt och nederlag".
Nu pratar de om honom i radio, och om sina läsningar och allvarligt talat låter det lite - jag vet inte.
De har redan sagt gubbigt några gånger.
Och några gånger har de sagt bordell...
Men det bästa är väl att kolla själv.
Böckerna verkar finnas hos Nordsteds,  men de har några år på nacken så det kanske är bäst att kolla på biblioteket.
Och NU poppar det in en massa artiklar och alla som skriver vet mer än jag, så googla runt en stund vet ja!
Jessika Berglund

tisdag 5 oktober 2010

Inte i verkligheten

Bokmässan är över. Och valet. Och den här veckan är det lite blandat på bloggen från oss i redaktionen. Jag kom att tänka på en text jag skrev en dag i somras som känns sorgligt aktuell nu.

”Nu är det sommar. Och när det är sommar kan man till exempel läsa den lokala gratistidningen och det gjorde jag. Och en sverigedemokrat pratar på i en hel sida. ”Själva idén med ett mångkulturellt samhälle fungerar inte i verkligheten”, säger han.
Han tycker mycket om havet, säger han också. Och de fina somrarna. Precis som jag.
Det är svårt att förstå hur man kan förstå sig på något så fint som havet.
Och samtidigt inte förstå.

söndag 3 oktober 2010

Författardag

Den 8 oktober är det Författardag på stadsbiblioteket i Göteborg.
Välkomna att träffa aktuella författare och illustratörer!
 Författardagen arrangeras av Författarcentrum Väst/ BarnBoksNätet och regionbiblioteket tillsammans med stadsbiblioteket och skolbibliotekscentralen och vänder sig till biblioteksfolk, pedagoger och andra intresserade.
Dagen är gratis. För mer information och anmälan, följ länken.

lördag 2 oktober 2010

Grattis!

Signe, 7 år hjälpte till att dra en vinnare till Boken om Vita, 7 år.

Lottningen av de fyra böckerna av BBN-medlemmar är klar!

"Vitas hemlighet" av Kerstin Lundberg Hahn (med ill. Maria Nillson Thore) vann Lotta!
"Små kryp och gummistövlar" av Jessika Berglund och Helen Rundgren vann Annie Huldén!
"Oliver flyger"  av Maria Aminoff (med ill. Nathalie Uppström) vann Sanna Borell!
och Sara Gimbergssons "Sova sött" vann mli!
Grattis, och tack ni som ville delta i utlottningen!
Kanske att det dyker upp någon mer signerad bok för utlottning framöver, så håll utkik.