måndag 29 september 2014

Nya böcker från Barnboksnätets medlemmar - oktober

Tvättmaskinsmuseet av Rebecca Landmér
Rebaland förlag


Adam är intresserad av tvättmaskiner. Han har jättemånga. Vissa har han köpt på loppis, andra har han beställt på Internet, och flera har han byggt själv. Det är så många tvättmaskiner att det blir ett helt museum. Välkommen!
Detta är en bilderbok om att samla på saker, att skapa själv, och att visa upp. För barn 2-6 år.”


Flingan av Sassa Buregren & Maud Mangold
Kikkuli Förlag


Flingan får nästan plats i en blåklocka. Hennes värld är så tyst att hon inte ens kan höra när åskan dånar. Det är ensamt och Flingan undrar så mycket över ljuden. Hur de låter, om de känns eller går att fånga? En dag möter hon en humla som ger henne svaren. Med en magisk mössa kan hon höra allt, både de vackra ljuden och de hemska.
Flingan är en saga för de minsta. Den vänder sig till barn med nedsatt hörsel eller barn som möter hörselskadade i sin vardag.

torsdag 25 september 2014

När H.C. Andersen blev samtidspolitisk av Catharina Ståhlgren

När jag var åtta åt fick jag H.C. Andersens samlade sagor. Där fanns en saga som var så sorglig att jag aldrig ville läsa den och det var Flickan med Svavelstickorna. Jag tyckte den hörde till de där hemska sakerna som inte borde få finnas. En liten men osäker tröst kanske var att allt hände för väldigt längesedan och att det bara var en saga.




Men nu i våras i Dubrovnic, Kroatien, där vi f.ö. inte såg en enda tiggare eftersom de antagligen inte får vara där, låg denna barnbok av Marsela Hajdinjak och Zoran Malkovic i ett bokhandelsfönster. Jag brukar alltid köpa barnböcker när jag är i ett annat land och jag gick in och bläddrade i den och köpte den. Den var obehaglig på ett helt annat sätt nu. Plötsligt tyckte jag att den blivit samtidspolitik och inte alls en avlägsen saga från förr i tiden. Det har den naturligtvis egentligen aldrig varit. Kusligt nog. 

 
På bilderna ser vi en blond liten flicka i ett viktorianskt välbeställt Köpenhamn, hon springer bland folk på en fashionabel gata och försöker sälja sina tändstickor. Ingen vill se henne. Alla är upptagna av handeln. Och ensam trollar hon fram underverk efter underverk med sina svavelstickor tills hennes mormor kommer och hämtar henne i den sista drömmen.



Tyvärr förstår jag inte språket, men det var speciellt att hitta denna boken. Att flickan är den enda som är blond bland mer brunhåriga människor gör henne också annorlunda och utsatt. Utländska tiggare är visst förbjudna i Danmark nu. Jag köpte några andra böcker också, alltid spännande att se vad barnen läser i andra länder.

Catharina Ståhlgren

måndag 22 september 2014

Barnboksnätet på Bokmässan

Nu är det snart dags för bokmässa i Göteborg igen. Många av Barnboksnätets medlemmar kommer förstås att vara där. Här ger vi er en liten guide över vilka ni kan hitta var.

 - Marie Rydell, författare till böckerna om Kråke, kommer att finnas i Idus monter under fredagen (26/9) och lördagen (30/9).

-  Susanne MacFie och bokförlag Memo Förlag går att hitta i monter A03:20 (bredvid Ung scen) under hela mässan.

- Christin S. Salander och bokförlaget Pärlan Förlag finns i monter A04:40 under hela mässan.

- Helena Bergendahl har flera aktiviteter på gång.
Lördag kl 15 pratar hon med den brasilianske barnboksillustratören Roger Mello på Ung scen. Efter en liten presentation har de workshop tillsammans med alla som vill vara med. Hon finns även på det traditionsenliga minglet i Svenska Tecknares monter på torsdagen kl 17.00

-  Peter Ekberg och Kjell Thorsson ritar och berättar om robotar och kluriga grejer på  Ung Scen, A03:22 på söndagen kl. 14:00 - 14:20. Peter tävlar också i Svensk bokhandels bokvideotävling som avgörs på fredagen.

- Malin Biller hittar ni i Värmlandsmontern fredagen den 26 klockan 13.00. Lördagen den 27 klockan 13.30 står hon på De litterära sällskapens scen (DELS). På söndagen den 28e klockan 14.30 finns hon på Seriefrämjandets scen.

torsdag 18 september 2014

Hästbokstema! - Malin intervjuar Lena Furberg



Lena Furberg är en av hästberättelsernas allra viktigaste skapare. Hennes serier har lästs av generationer. Vi är många som fortfarande minns hur en kan bli överraskad av en fjordhästs hoppförmåga (i hästvärlden finns det vissa hästar som anses vara sämre ridhästar) och hur svindlande svårt det blir när en på ridlägret tilldelas en häst en blir rädd för - för att bara nämna några av de serier som berörde så djupt att jag tjugofem år senare direkt kan plocka fram dem ur mitt minne. 
Hur tänker Lena Furberg kring sitt skrivande och om hästberättelsernas framtid. Jag tog chansen att ställa några frågor.

Vad är din drivkraft i arbetet? Vart hämtar du inspiration?

Först och främst så älskar jag verkligen att teckna och måla. Jag skulle göra det även om jag inte tjänade ett öre på det. Jag har tecknat hela mitt liv, jag älskar bilder av alla slag. Inspirationen får jag överalltifrån, jag skulle behöva klona mig egentligen för att hinna med allt jag vill göra, tiden räcker inte till på långt när. Det blir nästan bara värre med åren, nu har jag så många idéer att det är helt orimligt! Å andra sidan har jag aldrig någonsin tråkigt 

tisdag 16 september 2014

Stallet som tröst och styrka av Pia Hagmar

Hästbokstema på bloggen och jag antar att det inte är helt oförklarligt att jag får frågan om jag vill medverka. Efter ett intensivt räknande av bokryggar är jag nu hyfsat säker på att det är min 40:e hästbok som kommer ut lagom till årets bokmässa i Göteborg. Det är ganska många och ändå känns det som om det kommer att bli många fler.

Häromdagen läste jag Petra Anderssons inlägg här på bloggen om vad barndomens hästböcker betydde för henne. Det fick mig att börja fundera på varför hästar och stallmiljö verkar vara ett outtömligt ämne för mig.



måndag 15 september 2014

Marie Rydell, ny medlem i BBN, presenterar sig.



Jag heter Marie Rydell och driver sedan drygt tio år Bokmakeriet Klaton AB.
Just nu skriver jag på den tredje boken i serien Mera Kråke. Det är kapitelböcker för ca 6-9 år om Kråke, som sedan tidigare finns som bilderböcker för 3-6 åringar och i Lilla Serien för 1-3 åringar.

Den första kapitelboken kom i juni, och handlar om en särskilt rolig dag för Kråke. Hans kompis Ludvig ska sova över och de ska bada och gå på bio. Den andra är just nu på tryckeriet, och handlar om när Kråkes morfar skaffar en taxvalp. Man skulle väl kunna påstå att vår egen tax varit något av en inspirationskälla till den boken ...

fredag 12 september 2014

Hästbokstema! Gästbloggare: Marianne Wallin



Sök på någon av nätbokhandlarna. Där finns bland annat kategorierna hästböcker

och idrottsböcker. Idrottsböckerna handlar om typiska pojkidrotter och hästböckerna om

ridsport, en av Sveriges största idrotter och där övervägande delen är tjejer.

Redan när jag läste om Jill, Annika, Britta och andra tjejer på 60-talet fanns genren

hästböcker. Tävlingsridsporten hade inte lika många kvinnliga deltagare då som nu, men

tjejerna fanns där. Ridskolorna var fulla av dem. De red, borstade, mockade och allt annat

som hör till.

torsdag 11 september 2014

Hästbokstema! Gästskribent: Anna Sellberg



Vi står i stallet, och vattnet som strömmar ur kranen skvalar ner i hästhinken.

– Vet du, när jag var liten brukade jag ligga i sängen på kvällen och låtsas att det var jag som var Mirre, säger min stallkompis eftertänksamt.

Hon är snart trettio, pluggar på universitetet, har egen häst, pojkvän och är vuxen. Men ändå tänker hon fortfarande på Mirre ibland. Min Mirre, som jag skrev om när jag var sjutton, bodde i Motala och visste att det enda jag ville, det var just att skriva.

Det har gått många, många år sedan dess, men fortfarande lever mina hästtjejer kvar i andra hästtjejers minnen.

Det gör mig alldeles lycklig!

Mirre, Loa, Sara, Mia … Alla finns de också i mina egna tankar.

onsdag 10 september 2014

Bokrecension: Hästen och Bohuslän



Bohusläns museums årsbok 2013 Hästen och Bohuslän består av en samling artiklar som belyser hästens historia från olika perspektiv. Allt från hur landskapet påverkats av hästens närvaro till hur den första fjordhästen kom till Bohuslän.

Jag läser med hästboksskrivandet i bakhuvudet. På jakt efter nya vinklar. Och jag hittar. Varje artikel bjuder in. De blir ögonöppnare för detaljer. Nya möjliga vägar för hästberättelsen.

Bokens rika illustrationer går att hämta mycket ifrån. Både foton från gångna tider och målningar. Birgitta Åhlund skriver om hästar i konsten. Skulpturer av hästar är vi som bor i stan omringade av dagligdags, men hur ofta stannar vi upp och tänker på hästen. En häst som levt och andats, tuggat hö och galopperat med flygande man. Ryttarkänslan, delar jag den med Drottning Kristina och Karl den XII? Upplevde de friheten av att vara ett med det starka djuret på samma vis som jag gjorde när jag tränade mina ponnyer. Vilka berättelser öppnar denna parallell upp för?

tisdag 9 september 2014

Häst – säg mej vem du är! av Malin Eriksson


Något som jag efterlyste under förra hästbokstemat var att ta sig bortanför konstaterandet: Hästböcker kan vara god litteratur. Hästkulturen ska tas på allvar. Därför blev jag så glad när jag såg Bohusläns museums utställning Häst – säg mej vem du är!  Frågorna ställs inifrån. Blicken försöker fånga hästens perspektiv på människan.  Olika konstverk, samtida och äldre klassiker samtalar kring temat. 

Foto: Sarah Cooper & Nina Gorfer

måndag 8 september 2014

Hästbokstema! Gästbloggare: Petra Andersson


Presentation av Petra Andersson:
Jag är hästägare, hobbyryttare och forskare i filosofi. Min forskning handlar mer och mer om hästar, om hästarnas människor och om de kulturmönster som uppstår kring hästar och människor. Här finns en antologi där jag bland annat har bidragit med en text om synen på hästtjejer.


En minnesbild: Jag är i tioårsåldern, ligger i sängen och läser innan jag somnar. Läser ut den hästbok jag började på när jag la mig. Tar upp en ny hästbok från högen bredvid och i sängen och läser vidare. När eller om jag somnade har jag glömt.

Att få vara med hästarna, att få rida, och att kunna ligga hela nätterna och läsa hästböcker är som två sidor av den stora upptagenhet av hästarna som jag har levat med sedan jag var ungefär åtta år. Två sidor som närde varandra, och som helat tiden kontrasterades mot och stördes av den oundvikliga tillvaron utanför stallet.

Hästbokstema på bloggen!

För två år sen hade Malin Eriksson tema hästböcker här på bloggen. Under två veckor utreddes ämnet hästar och litteratur från olika håll. Nu är det dags igen.
Och för den som är nyfiken vad som skrevs sist, gå tillbaka och läs. Även 2012 var temat fullspäckat med intressanta tankar från olika aktörer knutna till hästar och böcker.

torsdag 4 september 2014

Nya böcker från Barnboksnätets medlemmar - sommaren och september


Hemliga klubben - Fallet med det sjunkna skeppet av Susanne MacFie (text) och Roland Macfie (bild)
Memo förlag


Elfte delen i Hemliga Klubben – en serie spännande och kluriga pusseldeckare, perfekta för alla bokslukare och alla som gillar mysterier!
Moa och Måns, deckarduon med sitt hemliga och kluriga skriftspråk, får fullt upp att göra när värdefullt kyrksilver försvinner från ett gammalt skepp som bärgas. Nu gäller det för dem att lösa fallet utan att avslöja Hemliga Klubben.
Moa och Måns är på plats när det flera hundra år gamla skeppet bärgas. Det visar sig att skeppet innehåller värdefullt kyrksilver. Det är en fantastisk silverskatt, men silvret hinner knappt tas upp förrän en del av det spårlöst försvinner. Moa och Måns inser genast att Hemliga Klubben har fått ett nytt, spännande fall att lösa.

Nos mot näsa av Malin Eriksson
Kikkuli förlag




När Donja får ta hand om en hund ställs livets utmaningar på sin spets. Hon har redan problem med sina ilskeutbrott. Det är inte lätt. När ilskan kommer tar den över allt. Att ha en hund löser inte problemet, tvärt om. Utmaningarna duggar tätt. Men att utmanas av en hund är bra. Relationen lär henne mycket. Kärleken gör det värt att ta kampen att lära sig sätt att hantera sina starka och besvärliga känslor.
Ilskan. Vad den gör med oss. Och hur vi gör med den. Det var startpunkten när jag började skriva Nos mot Näsa. Boken är lämplig för åtta år och uppåt.

måndag 1 september 2014

Låt barn få vara barn av Åsa Öhnell

De flesta barnboksförfattare har någon gång fått frågan ”Ska du skriva en vuxenbok sedan?” Vad frågeställaren vanligtvis menar med det är om man ska skriva en riktig bok sedan. Att skriva barnböcker har nämligen inte riktigt samma status som att skriva vuxenböcker.
Den senaste tiden har jag tyvärr fått intrycket att det numera inte heller har så hög status att läsa barnböcker.



Vid ett tillfälle stod jag och pratade med mamman till en 12-åring. ”Det är så synd”, sa hon. ”Maja kan inte läsa dina böcker längre. Sexorna har flyttat till högstadiet och deras nya lärare tvingar dem att läsa Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. De är så duktiga!”
Jaha, tänkte jag. Duktiga? Underbar bok. Frågan är om en hel sjätteklass tycker det … Några av dem får säkert utbyte av den, men jag har faktiskt svårt att tro att alla får det. Snarare kan jag tänka mig att vissa av 12-åringarna lär sig att det är urtrist att läsa.