måndag 16 juni 2014

Min inspirerande tvättstuga av Inger Lindahl

Tvättstugan!
När barnen kom, blev den min tillfälliga retreat, en plats för lite egentid.  Så är det fortfarande. 
Jag undviker stress och väljer sista passet. I meditativt lugn plockar jag med tvätten och befriar mina tankar från alla hänglås. Passar på att prata med någon granne. Om sport och kattpink och tulpaner. Barnuppfostran, gårdsfest och genrepedagogik. Alla har sitt eget ämne kärt. 
Vår tvättstugan är varm och social. Här finns ett hemligt barskåp med små semesterslattar i varierande kulörer. 

För de lässugna finns ett välfyllt tidningsställ och böcker att byta till sig från en hylla. 
Kvarglömda sockor dinglar på ett uppspänt streck, de försvunna högersockorna, ni vet. Och litet rött gosedjur med tvättråd på ryggen längtar efter Någon som aldrig verkar komma. 

I tvättstugan hittar jag inspiration.
Och Zigge med zäta hittade en jättespindel. Bakom luckan i väggen bredvid tvättvikarbänken. Lite förbjuden att öppna. Och trög. Extra krydda! 
Där bakom finns en tunnel genom undergjorden och en jättespindel som vaktar. Hon är också huvudperson (huvudkryp låter konstigt) i Sara Gimbergssons och min bilderbok, Spinderella Tarantella. Hon har en egen namnskylt: Den har vår vaktmästare satt upp. Ulrika heter hon och i  Zigge-böckerna kallas hon för Lisa. Ulrika har en tatuerad  skruvmejsel på armen och en trofast vaktmästarhund som följer henne hack i häl.  Det är Ulrika som skapar gröna rum på gården och ordning och trivsel i vår tvättstuga.  
Huset är från början av 1900-talet och tvättstugan har sina skavanker. Eller patina! Ulrika vårdar med värme, humor och varsamhet. Ett hål i väggen blir ett konstverk. Katten och musen uppskattas särskilt av barnen. 
 

Och stenmangeln! Stora vidundret som stånkar och smäller och rör sig. Dra i spaken om du vågar. Det är värsta leksaken för gamla tanter. Och små barn. Ingen fara strömbrytaren sitter högt på väggen, barnsäkert!
Men att pilla och undersöka går bra.


Så ni som tänker besöka Masthugget, missa inte tvättstugan! Här är det högt i tak och goa gubbar vaktar. Inte särskilt nogräknade. 

Här är de flesta är välkomna!      

Inger Lindahl

2 kommentarer:

Tove Berggren sa...

Hej Inger! Vilken tvättstuga! Och vilken text! Mycket inspirerande sommarläsning! Tove:)

Lena Arro sa...

Vad härligt!