fredag 6 december 2013

Adventskalendern - 6 december

Skrivtips och skrivövningar - ihopsamlade av Peter Ekberg

Hej!
Ibland när vi sätter oss för att skriva så är det alldeles tomt i knoppen. Det tomma pappret stirrar på oss och vi tappar tron på att vi skulle kunna skriva något bra. Trots det är skrivandet när det funkar alldeles  fantastiskt spännande! Att använda sin fantasi för att skapa något som inte fanns tidigare är väl faktiskt ganska fantastiskt? Sedan när man har fört ut sin fantasi ur huvudet och ner på pappret eller in i datorn kan man säga: Titta, här är något som jag gjort och som ingen annan gjort på exakt samma sätt före mig!
Det finns olika sätt att komma ifrån de där stunderna när det känns tomt i knoppen. Det viktigaste är nog att bara våga testa att skriva något. Här kommer några övningar. Du kan använda dem ensam eller i grupp. Du kan hålla dina texter hemliga eller så kan ni läsa varandras.

1. Börja med ”Jag minns...” Bara skriv ner många korta minnen. Om du hamnar i ett långt minne så skriver du det. Du bestämmer! Det spelar ingen roll om minnet är från något som hände för fem sekunder eller fem år sedan. Vad du än väljer så gör du det levande igen!

2. Håll inte tillbaka. Skriv så detaljerat du kan om
Stjärnorna
En resa till en annan planet
Simning
Det räddaste du någonsin varit
När du var som mest lycklig
Naturen
Saker som förändrat ditt liv
En lärare du har haft

3. Ta något du känner starkt för, positivt eller negativt och skriv ur två perspektiv. Först som om du älskar det och sedan som om du hatar det.

4. Skriv på olika ställen. Utomhus, i skolan, hemma, på bussen. Blir det någon skillnad?

5. Föreställ dig en plats som du älskar. Se detaljerna framför dig och skriv om det. Det kan vara ditt rum, eller ett träd som du satt under en sommar, eller en plats vid floden eller i stan. Vilka färger fanns? Vilka lukter?

6. Undersök din fantasi. Vad vill du helst av allt skriva om? Rymden, robotar, universum, skolan, livet som du ser det? Någon som förlorat sina föräldrar eller någon som har allt? Du bestämer. Fantisera. Hitta på.

7. Ett sätt att göra något spännande är att slänga in några fantastiska saker i en vardaglig historia. Trädet du sitter vid kanske slukar dig och visar vägen ner i en underjordisk värld. Vad händer där? Eller vad händer om ett rymdskepp landar när ni äter middag?

Det var några små tips för att komma igång! Många tar skrivandet för allvarligt och tänker att det måste bli ett mästerverk direkt. Det blir det aldrig! Bra böcker och texter vaskas fram genom att man skriver om många gånger. Det är kul!
Jag brukar se det som att man bygger ett hus. Först lägger man grunden, det är första utkastet, det får bli hur dåligt som helst. I det här steget är det viktigaste att få idén ner på papper. Sedan när grunden är lagd kan man skriva om. Då börjar det roligaste för då kan man lägga till, förbättra, stryka och smycka sitt hus som man vill! Om du testar att skriva om och försöka förbättra din text ett par gånger kommer du att märka hur den växer och utvecklas.

Lycka till!
Peter

Kolla in min blogg här.

Inga kommentarer: