tisdag 3 december 2013

Adventskalendern - 3 december


Södra Afrika

December


Flickan märkte inte de vassa stenarna under fötterna. Hon hade aldrig haft skor på sig under hela sitt 12-åriga liv. Inte heller solen som stekte högt på himlen störde henne. Värmen, insekterna, lukten, det skarpa ljuset i ögonen och tyngden av hinken på huvudet, hon kände inte till något annat. Det var hennes jobb att hämta vatten till familjen och det hade hon gjort så länge hon kunde minnas.

Det rasslade till i gräset och en orm ringlade sig iväg. Ett annat ljud fick henne att stelna till. Det kom från busksnåret bakom henne och hon vände sig sakta om. Det kunde vara en fara som lurade. Någon som ville henne illa. Ett vilt djur …

Vad hon än hade väntat sig så var det inte detta. Hon gnuggade sig i ögonen. Ett stort huvud tittade fram och det liknade inte något hon tidigare sett. Ett grått huvud med en stor, svart nos, som liksom rörde sig. Vad var det? Djuret stapplade fram, närmade sig henne med dimmig blick, vinglade och föll. Den svarta nosen försvann, löstes upp i hundratals sur rande flugor. I stället syntes ett köttigt, rött hål. Flickan släppte hinken och sprang.


Vid pennan: Åsa Öhnell (utdrag ur Elefantförarens hemlighet, en deckare för barn i mellanåldern om smuggling av elfenben)

Inga kommentarer: