onsdag 6 mars 2013

Tillsammans kommer man längst! Om samarbete! Av Peter Ekberg


Sommaren 2008 hade min syster rest till Amerika och jag fick i uppdrag att sköta hennes krukväxter. En mulen dag när allt kändes trist satt jag i bilen på väg för att utföra mitt uppdrag. Då ringer telefonen och jag ser i displayen att det är ett 08-nummer. Felringning, tänker jag. I andra ändan presenterar sig Rod Bengtsson, förläggare på bokförlaget Bonnier Carlsen. Rod säger att de vill ge ut min filosofibok som vid den tiden gick under namnet: ”Vad kan man inte göra med en tanke på en apelsin?” Han säger att han tänker sig att Pettson och Findus pappa säkert skulle kunna göra boken rättvisa. Sven Nordqvist tackade ja till att illustrera. I mina drömmar låg vägen till stjärnorna öppen och jag bestämde mig hyfsat snabbt för att inte låta tankar om vem han var eller vad han gjort störa arbetet. Men hur skulle vårt samarbete se ut? Skulle det ens vara något samarbete? Min spontana tanke var att eftersom han var så välkänd och etablerad så skulle jag inte ha något alls att säga till om.
Sven och jag. Foto:Stefan Tell

”Har du skrivit på det här?” frågade Sven och pekade på kontraktet som låg på bordet. ”Ja”, sade jag och kände mig lite dum eftersom jag knappt läst igenom kontraktet. Sådant finlir kan man inte bekymra sig om som debutant. Den eftermiddagen på det stora förlaget drack vi te och pratade bilder och filosofi. Sven visade sina roliga och kloka blyertsskisser i marginalen till manus. Några dagar senare damp det ner ett mejl tillsammans med ett par tecknade omslagsförslag, Sven skrev att han ville att jag skulle hjälpa till med bilderna. Så blev det också. Under ett halvårs tid pratade vi via E-post om nästan varenda bild och jag fick till och med hitta på två stycken. Filosofifesten med barnen som sitter tillsammans med de stora filosoferna framför brasan var min idé. Liksom delar av tigerbilden. Mycket filosoferande blev det också.
Resultatet av mitt och Sven Nordqvists samarbete kom 2009 med filosofiboken ”Tänk själv – en inspirationsbok för unga filosofer” (Bonnier Carlsen bokförlag). Den såldes till flera länder och jag blev nominerad till debutantpriset Slangbellan. Tänk Själv kommer i nyutgåva på bokförlaget Opal i höst med trevligt extramaterial, utdrag ur vår mejldialog, nya bilder, skisser, reviderad text etc.
Vi hade möte kring en ny, större och maffigare filosofibok uppe på förlaget. Sven tyckte inte att den behövde illustrationer på samma sätt som den första. Han var också medveten om att det fanns många andra duktiga illustratörer i Sverige som behövde jobbet bättre. Filosofibok nummer två har fortfarande inte kommit ut, men i jakten på en annan illustratör dök Mattias Olssons namn upp via Rod. Jag kollade upp Mattias bilder på nätet och slogs av hans starka science -fiction realism, tuffa blyertsskisser med mera.
Jag och Mattias. Foto: Stefan Tell
Mattias Olsson och jag är exakt lika långa, lika gamla och har samma humor. När vi ses är den stora uppgiften att hålla sig ifrån ett hejdlöst skämtande.
Berghs förlag nappade hösten 2010 på min bok om liv i rymden. Den kom ut 2011 med titeln ”ALIENS!” När kontraktet var skrivet dök frågan om illustratör upp och jag tänkte direkt på Mattias. Lena på Berghs hade också tänkt på Mattias. Sagt och gjort, en förfrågan gick iväg och snart var projektet igång. Mattias målade intensiva bilder till Aliens. Några av mina favoriter är gestaltningen av den gamla idén att det fanns en högstående civilisation på Mars. Han har också målat en av ”utomjordingarna” på Area 51 med några halmstrån stickandes ut ur armen och texten ”Made in Hollywood”. Dessutom fick jag äran att själv bli målad i boken vilket var surrealistiskt men kul. Fortfarande när jag visar upp mina böcker ute på författarbesök och frågar vilken som ser mest spännande ut pekar de flesta unga läsare på Aliens!
Mattias och jag ger nu för tiden Workshops där deltagarna får skriva och teckna. Vi har arbetat tillsammans med ”Uppdrag Silverstjärnan” (Berghs 2012) där hans myllrande skisser av interiören av rymdskeppet Voya gav mig massor av inspiration och påverkade texten. ”En biljett till stjärnorna” (Berghs 2013) är vårt tredje, men förhoppningsvis inte sista, bokprojekt och vi ska ha seminarium på LitteraLund i vår om faktaböcker. Mattias bilder till ”Biljetten” överraskar mig i sin detaljrikedom och tanken som finns bakom varje uppslag. Även Sven och jag har fortsatt vårt samarbete i mindre skala.

Anders Nyberg är den tredje illustratören jag har samarbetat med. Vi gjorde boken ”Tänk ROBOT! Kan en robot tänka” som utkom på Bonnier Carlsen hösten 2012. Anders och jag är båda hobbymusiker och hittade direkt en gemensam plattform. Anders bilder är finurliga och kommenterar texten på ett intressant vis. Resonemangen om tänkande och robotik kan vara nog så besvärliga och bilderna ger boken en rolig ram, samtidigt som de inte backar för djupet i frågorna. Han var vänlig nog att alltid skicka skisserna till mig för kommentar. Anders arbetade mycket hårt med bilderna till boken som kom att svälla ut och bli fler och fler allteftersom vi jobbade. Just nu är Tänk ROBOT! med på ”hundralistan” från bokjuryn.
Anders och roboten Simone. Roboten hegel och jag. Foto: Hillevi Nagel.
Jag har lärt mig mycket av att arbeta med skickliga illustratörer. När jag fick mitt första bokkontrakt var jag helt ny och grön i branschen. Jag hade ingen aning om hur man gjorde böcker eller hur en illustratör jobbar. Min första reaktion på Svens bilder var exempelvis att bilderna måste illustrera det som sägs i texten. Sven ville bara illustrera det som inte stod i texten! Han illustrerade det som fanns implicit, kritiserade en tankegång, fördjupade den, gav den ett humoristiskt perspektiv etc. Så stelbent var jag. Då. Samtal med Mattias har också fått mig att påminnas om läsarens perspektiv, detaljerna och om vad som gör en bra barnbok. Känslan av att vilja vara delaktig i arbetsprocessen har jag ständigt med mig.
Tillsammans kommer man längst.
Hälsar Peter Ekberg

1 kommentar:

Jessika sa...

Tillsammans kommer man längst, det är verkligen sant!