tisdag 25 oktober 2011

Vad är kärlek?

Ett modernt perspektiv på kärlek får man om man lyssnar på hjärnvetenskapen. Enligt det perspektivet så har du en viss typ av signaler i hjärnan som orsakar din känsla av kärlek, alltså är kärlek egentligen ett sådant här tillstånd i hjärnan! På sätt och vis, säger filosofen, kan hjärnvetenskapen förklara kärleken och på sätt och vis så missar den målet.

Problemet med ett sådant synsätt kan vara att man missar något betydelsefullt, nämligen själva upplevelsen av att vara kär i alla dess dimensioner. Det verkar vara så att man kan veta hur mycket som helst om hur hjärnan fungerar utan att för den delen förstå kärleken bättre alls. Kunskapen om hur det känns för dig att vara kär är en kunskap som bara du kan ha. En hjärnforskare som betraktar din hjärna när du är kär får en helt annan typ av kunskap om din kärlek, om de överhuvudtaget kan sägas få kunskap om kärleken. Kanske får de ”bara” kunskap om kärlekens grund, nervprocesserna i hjärnan?

Fejkad kärlek
Bara du vet hur det känns för dig att älska någon eller något! Eftersom just känslor och upplevelser verkar vara så svåra att studera vetenskapligt (de syns ju inte) så har vissa forskare tänkt sig att man kan gå tillväga på ett annat sätt. De skulle säga att kärlek är att exempelvis ha rosiga kinder, bultande hjärta, svettiga handflator och ett stort leende. Vad är det för fel på det förslaget då? Tja, dels så kan man ju fejka kärlek med denna inställning. Man kan nypa sig i kinderna, blöta ner händerna och le helt utan att vara kär. Dessutom så saknar även denna beskrivning det som vi allra mest förknippar med kärlek, nämligen just hur kärleken känns!

För den gamle filosofen Platon så är kärlek något som uppstår ur saknad. Lider man brist på någonting så känner man kärlek till detta. Saknar man själv skönhet så älskar man det sköna och vackra. Filosofen älskar visdomen (ordet filosofi betyder kärlek till visdom), men precis som Sokrates säger filosofen ofta att hon saknar visdom.

Det verkar finnas olika typer av kärlek också. Du kan känna kärlek till din familj, till din bästa vän, till din skola, till ditt land, till naturen, till stjärnhimlen, till ditt djur, till din favoriträtt, till dig själv. Du kan älska godis och glass, eller älska att läsa, du kan älska din idrott och när du växer upp så älskar du din fru eller man på ett speciellt vis. Sokrates skulle säga så här till oss: Jaha, här har vi en lista på olika typer av kärlek, men vad har de gemensamt? Om du lyckas klura ut vad alla dessa typer av kärlek har gemensamt så har du förstått kärlekens väsen. Lyckades du? Kan du formulera en mening som fångar vad kärlek är?

/Peter Ekberg

Inga kommentarer: