fredag 14 oktober 2011

Mer om höststorm!

Här i bloggen har ni under veckan kunnat läsa om BarnBoksNätets årliga sammankomst, kallad Höststorm, det innebär att de som vill delta från nätverket träffas under några dagar, och gör olika skriv- eller bildövningar tillsammans. Kort sagt: kompetensutveckling! Det visade sig finnas plats för god mat och fina samtal också.

I onsdags skrev Jessika Berglund ett inlägg om några övningar vi gjorde, jag fyller på med att berätta dels om Malin Erikssons övning och dels min; Ingela Jonassons övning – som Jessika i onsdags så snitsigt gjorde en riktig blogg-cliffhanger kring, och beskrev som en hemlis. Mer om varför detta lilla hemlighetsmakeri längre ned i inlägget...

Med Malin Eriksson fick vi skriva, med tre helt olika utgångspunkter. Först läste Malin en dikt, därefter fick vi flödesskriva i tre minuter, det innebar att vi snabbt skulle skriva ned våra tankar – utan att sortera eller fundera för mycket. Som en slags automatisk skrift.

Sedan läste Malin en helt annan typ av text, intressant men akademisk och i stark kontrast till den tidigare dikten. Den väckte också andra känslor, och resulterade földaktigen i andra sorters texter. Som tredje ingång till skrivandet, fick vi lyssna på en låt av artisten Laleh.
För mig var det spännande med så olika ingångar i skrivandet, kontrasterna var givande och lockade fram ord ur medvetandets olika skrymslen och vrår. Lyckans elever som får henne på besök i sin skola.

Malin Eriksson i färd med att bygga en egen värld.
På lördag eftermiddag var det min tur att hålla i en övning. Då barnboksnätet mestadels består av ord- och/eller bildskapande människor, tyckte jag som är formkonstnär att det var roligt att bidra med en tredimensionell övning som fantasignuggare. Av roliga och billiga, men inom konstvärlden så kallade ”låga” material, fick alla deltagare uppgiften att bygga en egen värld. Jag hade dukat upp med en (låg...) materialbuffé att ta för sig av. 

Under en intensiv timme klipptes, limmades och byggdes det i höststormshuset på Matrosgatan. När ”världarna” var färdiga följde en skrivövning. De som ville (och inte var upptagna med att laga den goda middagen!) kunde under den mörka kvällen laborera vidare med ljussättning och fotografering av de tredimensionella världarna.

Oj vilka häftiga världar och bilder det blev, och vad roligt att ha så entusiastiska nätverkskompisar! Kanske kan den övningen ge upphov till nya berättelser i ord eller bilder?

Och övningen ”Bygg en egen värld” var egentligen inte en hemlis, men att skriva om saker i en blogg sker så fort, mina eftertankar är kanske inte lika snabba? Det kändes fint att själv få tänka igenom vad vi gjort och få titta igenom bildmaterialet, innan det blev en rapport i bloggen. Nu är jag i kapp med mina tankar!

"Byggjobbare", från vänster Pia Johansson, Malin Eriksson och Kerstin Lundberg Hahn.
Vi gjorde några fler övningar, någon annan i nätet som rapporterar vidare?
Trevlig helg alla bloggläsare!
/ Ingela Jonasson
Givet fototillfälle, med kompetensutveckling i trappan! Överst från vänster Annika Rockström, Pia Johansson, Malin Eriksson, Helena Karlsson, Sassa Buregren, Kerstin Lundbeg Hahn, Catarina Kruusval, och i förgrunden Maria Aminoff och Jessika Berglund. Foto: Ingela Jonasson

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att läsa om allt ni gjort!
Andréa

Caroline sa...

Ni verkar ha haft en bra helg och sista fotot på er är jättefint! Jag är glad att få närverka med er allihop!

Jessika sa...

Fin felskrivning där:)
Närverka.
Kanske är det just det vi gör, närverkar.
Verkar i närheten.
Lite när som helst.

Caroline sa...

Oj då, det såg jag inte men det är klart att det är mer närverk än nätverk, eller båda två egentligen :-)