måndag 31 oktober 2011

Den svåra kärlekskänslanKärlek. Hur känns det? Och vad händer när man blir kär? Både med dig själv, och relationen till andra människor?

Sådana frågor grubbladar både jag och Jack, åtta åt på. Han är huvudperson i min och illustratören Helena Bergendahls nya bok Fråga chans (Bonnier Carlsen).

Kärlek är väl ingenting Jack tänkt så mycket på tidigare, precis. Men plötsligt slår den till, och då är han så illa tvungen. Och så här gick det till när kärleken drabbade Jack.

” En dag kände Jack det bara. Känslan kom från ingenstans. Allt var precis som vanligt i klassrummet. Fröken stod vid tavlan och pratade. Jack försökte verkligen lyssna ordentligt. Men plötsligt såg han bara Emilias vita trasselhår. Det var som om han aldrig hade sett henne förut, som om hon var helt ny i klassen. Hjärtat gjorde ett delfinhopp i bröstkorgen på honom. Sen kom en hel myrstack krypande i kroppen.

– Vad blir då 13 minus 3? Jack?

Fröken spände blicken i honom. Han fick inte fram ett ord. Tungan verkade vara fastlimmad med extra starkt klister i munnen.

– Äh, jag… alltså… jag vet inte.

Edvin fnissade till. 13 minus tre!

– Jaha, då kanske någon annan kan svara medan du vaknar till liv, sa fröken syrligt. Emilia?

– Tio, sa hon snabbt, utan att ens tänka efter.

Det var inte mer med det.

Detta hände en tisdag. Klockan var elva på förmiddagen. Hela klassen satt ordentligt med matteboken framför sig. Alla fortsatte att räkna, precis som om ingenting hade hänt. Pennorna raspade sakta i mattehäftena. Fröken vandrade mellan borden och kollade om någon behövde hjälp. Små lätta dammkorn singlade genom luften och glittrade i solen från fönstret.

Men Jack hade just förstått att allt inte alls var som vanligt längre. Något var väldigt annorlunda. ”

Ur Kapitel 2 Fjärilar och illamående, Fråga chans (Bonnier Carlsen) av Marie Oskarsson och Helena Bergendahl
Illustration av Helena Bergendahl

Inga kommentarer: