måndag 5 september 2011

Pedagog - författare - pedagog


Jag heter Monika Häägg och är veckans bloggare. Jag bor i Halmstad och är författare till fyra ungdomsböcker som utspelar sig under den tid som vi kallar för bronsålder. Min första bok: Solbarnet utkom 2009 och för några veckor sedan utkom Kungsgården som är den sista och avslutande boken i serien.Jag har under många år arbetat som teaterpedagog och skådespelare.
Under den perioden skrev jag också en del teaterpjäser och musik. Att arbeta som regissör och pedagog är en fantastiskt spännande tillvaro. Det är ett ständigt pågående kreativt kulturmöte som finns i teaterns vidunderliga värld.
För några år sedan lämnade jag ändå denna kreativa miljö för att bli författare. Jag såg en historia att berätta och för att få ro och tid till skrivande så lämnade jag teatern och gick in i den ensamma tillvaro som är författarens.
Så började denna process som jag vill likna vid att improvisera i teater. En slags direktimprovisation där jag spelar alla roller. Från man till kvinna, från barn till vuxen, från hund till duva! Det är som att varje karaktär driver sin egen roll och jag som författare måste följa med i figurernas vilja.
Mitt liv har till stor del bestått av sång, musik, teater och skrivande.
Nu som författare kan jag återigen gå tillbaka och bli pedagog.
I läs- och kulturprojektet: Forntid som skapande process använder jag mina böcker som inspiration. De är startskottet för ett kulturprojekt som skall hjälpa barnen och läraren till ett eget skapande.
I drama och skrivande använder jag både mina kunskaper som teaterpedagog och som författare. Om teaterimprovisation och mina projekt skall jag återkomma till i mina blogginlägg längre fram under veckan.
Jag går från ett skapande i teater till min egen skapande process som författare och sedan återigen tillbaka till den skapande processen som pedagog. Cirkeln är sluten.

Monika Häägg

1 kommentar:

Pia Johansson sa...

Hej, trevligt att höra om dig!