lördag 16 juli 2011

Inspiration, var och hur?

Författare har väl i alla tider sökt sig till inspirerande platser för att skriva. Ett mytomspunnet hus är Axel Munthes San Michele på ön Capri i södra Italien. Jag var där för ett par år sedan (fast bara som turist) och det var verkligen fantastiskt! Men jag tvivlar på att jag skulle få något skrivet om jag verkligen fick chansen att bo där - det är alldeles för vackert. För min del är det bäst för kreativiteten med en tråkig vardagslunk. Eller att rensa hjärnan med en skogspromenad. Läs här om Katja Timgren som har en egen skrivskog dit hon går för att hämta ny inspiration.
//Maud Mangold

2 kommentarer:

Jessika sa...

jag har tänkt lite på platser som San Michele.
Sådana platser som är underbara och till vilka man kan söka och få arbetsstipendium. Att man åker dit då, med sitt påbörjade arbete och jobbar i lugn och ro.
Jag har lite svårt att se hur lugn och ro ser ut på en alltigenom underbar plats, jag skulle ha svårt att inte bara utforska och utforska...
Men en annan sak.
Sätter de här platserna sen spår i den litteratur vi har? Syns det i texter och bilder att man varit i San Michele? Eller Athen, Kvalla, Visby eller var man nu hamnade? är det så att svenska texter handlar ovanligt mycket om dessa platser? Och varför har jag i så fall missat just de böckerna? Det funderar jag på ibland.

Andrea sa...

Det var en rolig fundering tycker Andréa som förstås inte har något svar på frågan.
Minns bara dunkelt att jag läst om en kvinna som spärrade in sig och bara hade en vägg att stirra på för att inte distraheras i sitt skrivande. Och Astri lär ha stängt in sin Evert för att få honon skriva klart en beställd text(pengarna i hushållskassan var visst slut). Och texten han med sista krafter lyckade klämma ur sig i gryningen var: se hur hela Upppland står i lågor... Inte illa!