torsdag 17 mars 2011

Hur skapar man en bilderbok av hög kvalitet?

Här berättar Linda Holmer (kursansvarig) om den relativt nya och intressanta kursen "Bilderböcker för barn" vid Högskolan för design och konthantverk i Göteborg:

Hur skapar man en bilderbok av hög kvalitet?
Det försöker vi ta reda på under den fristående kursen Bilderböcker för barn, som du nu kan söka till på HDK.
Till en början ägnas inte mycket tid åt att varken skriva eller illustrera. Däremot försöker vi förstå vad som händer inom oss och att hitta sätt att fånga någon av historierna vi befinner oss i varje dag – på bussen, vid lämning på dagis och inte minst hemma.
Vi pratar om hur man får en idé och ser hur man gör för att se om den håller till en berättelse. Kursen försöker skapa ett utrymme att ta den egna berättelsen på allvar och att inte minst ha en deadline för projektet.
Vidare pratar vi om vikten av koncentration i en historia och hur man får liv i en karaktär. Vi studerar dramaturgi och sneglar på hur man gör när man skriver för film, för där borde väl finnas likheter? Kursen gästas av fina bilderboksskapare som delar med sig av sina tekniker. Vi gör studiebesök och får återkoppling av duktigt bransch- och förlagsfolk.

Kursen riktar sig till yrkesverksamma illustratörer, fotografer, formgivare, skribenter och konstnärer. Den sker på distans med fyra schemalagda workshops som äger rum på HDK i Göteborg.
Den första kursen avslutades i januari i år och nästa kurs startar den 1 september i höst (mer information finns på hdk.gu.se och studera.nu)
Följande personer medverkade under förra kursen:
Gunnar Krantz (initiativtagare), bilderboksskaparna Sara Gimbergsson och Magdalena Cavallin, bilderbokskonsulent Gertrud Widerberg, Dag Hernried (Alfabeta) och Kerstin Aronsson och Ebba Berg (Kabusa). Kursen avslutades med en utställning på barn- och ungdomsbokhandeln Bokskåpet i Göteborg.

/Linda Holmer, (linda.holmer@gu.se)
Kursansvarig, Bilderböcker för barn på HDK.

Bilderna är gjorda (i läsriktningsordning) av Sofia Järner, Carolina Olsson, Jenny Lucander, Petrus Johansson, Emma Ganslandt, Hilda-Maria Sandgren, Erika Hedman, Maria Borgelöv, Klara Wettre, Lene Due-Jensen, Klara Wettre och Carolina Olsson.

Tack Linda!
Här lite mer om förra kursens medverkande.

4 kommentarer:

Jessika sa...

Aj, aj, nu blev jag ju sugen på att gå en kurs också:)
det verkar jättekul - och BRA!

sara g sa...

Ja, Linda är en otroligt duktig inspiratör och lärare.

Sassa Buregren sa...

Låter jättebra!

Hilda-Maria sa...

Det är en väldigt lärorik kurs. Roligt att den blir av igen! Sök!