måndag 26 januari 2015

Intervju med Anna-Carin SvanåI dag intervjuar vi vår nya medlem Anna-Carin Svanå.


Berätta lite om dig själv.
Jag bor i Varberg med min familj och jobbar som gymnasielärare i svenska och engelska. Jag gillar att vara ute i naturen, att läsa, äta godis, sjunga i kör och påta i trädgården. Dessutom tycker jag om att hitta på historier och att rita. Hittills har jag gett ut två barnböcker.

Berätta lite om din senaste bok.
Familjen Knas går till sjöss är en rolig och spännande må-bra-berättelse om en rörig och klantig familj och deras katt på semestern. Den riktar sig till barn i 6-9-årsåldern.
I likhet med den första boken om familjen Knas ville jag skriva en bok som ger lust att läsa genom att vara vardagsnära, spännande och humoristisk. Familjen Knas går till sjöss handlar mycket om relationer med familjen, husdjur och kompisar. 


Berättelsen utspelar sig på en segelbåt under sommarlovet, men det finns ekon från skolmiljön där Konrad känner sig utsatt och annorlunda. När han träffar sin elaka klasskompis i en ny i situation upptäcker han att hon också kan känna sig utsatt och annorlunda. Konrad hade lätt kunnat ge igen, men väljer att inte utnyttja hennes svagheter. Jossan får en andra chans och visar sig vara den som hjälper familjen Knas i sin desperata situation med den borttappade Drutten.

Fanns det någon viktig inspirationskälla eller förebild?
Min familj är min främsta inspirationskälla. Flera av händelserna i böckerna har direkt koppling till något vi har varit med om, eller sett andra vara med om. Det var min dotter som först tjatade sig till att jag skulle skriva för barn över huvud taget och alla tre barnen har varit delaktiga i skrivprocessen med idéer och feedback.

I den senast boken om familjen Knas är båtlivet i centrum. Skärgårdsmiljön är en fantastisk inspirationskälla och jag gillar det oförutsägbara i att segla. Man trängs på liten yta, men det känns som om man äger hela det vida havet. Man är nära naturen, man kan träffa på alla möjliga människor och vad som helst kan hända.


Hur tänkte du kring illustrationerna i boken? Hur kom du i kontakt med illustratören?
Eftersom jag höll på mycket med att teckna och måla när jag var yngre (jag har gått en grundläggande konstnärlig utbildning och hade planer på att bli bildlärare) kändes det självklart att försöka illustrera böckerna själv. Jag ser också bilder framför mig när jag skriver så jag har redan från början en klar uppfattning om hur bilderna ska bli. Rent praktiskt har jag använt mig av mina egna barn även här. De har fått ställa sig i olika positioner och jag har fotat dem och sedan ritat av. Vår egen segelbåt har också fått stå modell. De två äldre barnen har även bidragit med handskrivna textbitar och några illustrationer.

Berätta om något du drömmer om att få göra.
Jag skulle vilja utveckla mitt skrivande. Det trängs många nya historier i mitt huvud, både för barn, ungdomar och vuxna och det skulle vara så roligt att få utforska dem lite närmare! Mitt stora problem brukar vara att få tiden att räcka till…

Jag är också väldigt nyfiken på en hel massa saker som jag vill lära mig mer om, alltifrån hur människokroppen fungerar till kvinnohistoria och religion. Människor är spännande!

Har du något nytt på gång?
Ja, men det är än så länge på idéstadiet.

Inga kommentarer: