måndag 14 april 2014

Bokrecension - Djuren av Sara OlaussonDjuren av Sara Olausson


Framsidan är verkligen lockande och man vill dyka in i djurens värld och se vad som gömmer sig däri. Boken börjar bra och klokt med en fin uggla. Rimmen är roliga och enkla. T ex ”Tigern morrar grr grr grr - Farligt, farligt brr brr brr.” ”Igelkottens tre små barn hjälper till att bära garn.” Bilderna till dessa två sidor är av lite olika kvalité. 

Den med igelkottar är genomarbetad med noga målade detaljer. Färgvalen är underbara och man blir varm och glad av att titta på bilden. Bilden med tigern har blyertsstreck som stör och bakgrundsfärgen är ett mindre lyckat val. För en synskadad eller ett litet barn tror jag inte det är bra. Texten om giraffen är också genialisk och klurig. 

Man kunde ha tagit bort bilderna med hund och katt och gjort boken till en som bara handlar om vilda djur. Man kunde ha valt att blanda rimmen som handlar om djurens läten jämnt över hela boken. När boken börjar med flera sidor om hur djuren låter fastnar barnet lätt och vill gärna fortsätta ”låta” som djuren. Boken har många lättsmälta och roliga rim som bjuder till skratt. Formatet är perfekt för det lilla barnet. Jag gillar speciellt de bilderna och rimmen som överraskar och får barnet att tänka en extra gång. T ex, äter ormen bär? Det flytande huvudet med getingarna känns mer skrämmande än själva getingarna. Mönstren i bildernas bakgrund är härliga. Den rena bilden med giraffen ger dock ett lugnare uttryck.

/ Ellie Lind


Inga kommentarer: