torsdag 22 mars 2012

Slangbellan 2011

Slangbellan är BUS pris för årets bästa debutbok. Juryn hade ca 60 böcker att läsa under hösten och av dem vaskades tre stycken fram.
Nominerade till "Slangbellan", fr. v. Kajsa Lindström, Sanne Näsling och Jesper Bohm.
De nominerade var:
Nalla och Björn bygger en drake (Alfabeta) av Kajsa Lindström
Du borde vara här - min brors självmord (LL-förlaget) av Jesper Bohm
Kapitulera omedelbart eller dö (Rabén&Sjögren) av Sanne Näsling

I tisdags kväll var det så dags för den högtidliga prisutdelning i den vackra salongen på Författarnas Hus i Stockholm. Författare, förlagsfolk, släktingar och vänner minglade med de nominerade. Efter bubbel och tilltugg var det så dags för prisceremonin.

Författarna och böckerna presenterades och vi fick höra dem läsa en bit ur sina böcker. Och så klev då änligen BUS nyvalda ordförande Kajsa Gordan ut genom dubbeldörren  och tillkännagav:
Vinnar av 2011 års Slangbella går till …
Kapitulera omedelbart eller dö av SANNE NÄSLING!
Motiveringen lyder: "Sanne Näsling har med ett originellt språk och en stilsäkerhet långt utöver debutantens lyckats fånga tonårstidens mest intensiva, frustrerande och himlastormande sidor."

Det vackra diplomet är gjort av Kristina Digman.
Priset består av 30.000 kr, ett vackert diplom målat av Kristina Digman (bild) och så klart – en slangbella! Bellan, som tillverkats av Kalle Güttler provsköts traditionsenligt och pristagaren lyckades även i år undvika att träffa kristallkronan. Kvällen avslutades med middag på Restaurant Rydberg där Sanne fick klättra upp på en stege och skriva sitt namn på en takbjälke bland alla de andra pristagarna. Läsa mer, t.ex: här och här.
/Sassa Buregren, jurymedlem

1 kommentar:

Arro sa...

Grattis till vinnaren, de andra nominerade och alla andra debutanter, som debuterat sig in i den välbetalda,trygga (skojar bara) och ganska roliga barnboksskaparvärlden!