torsdag 3 februari 2011

Filmtips: Prinsessa

Filmfestivalen rullar på. Inga floppar hittills, bara riktigt bra filmer!
Jag vill tipsa om den finska filmen Prinsessa, som kommer att gå upp på svenska biografer senare i år. Den handlar om en människa som levde i en egen värld, som berättade sin egen alldeles speciella livshistoria. Och här sitter jag och ljuger ihop öden åt folk... Men verkligheten överträffar dikten heter det ju.
Titta här.

Filmen är baserad på en sann historia om Anna Lappalainen som levde i föreställningen att hon var en prinsessa under mer än fyrtio år. När hon skrevs in på mentalsjukhuset försökte man förstås ta henne ur den villfarelsen, men hon måste ha varit en otroligt stark personlighet. Hon klarade sig (enligt spelfilmen) precis undan lobotomi. Anna var stark och hjälpte många av sina medpatienter. Till slut spelade alla med i hennes föreställningsvärld, hon levde som prinsessa och fick efter sin död ett minnesmärke rest över sig. Fascinerande, eller hur?
Maud Mangold

3 kommentarer:

Arro sa...

Vilken fantastisk historia! Och tänka sig - att hamna på mentalsjukhus för att man tror att man är en prinsessa, när det finns så många människor som tror att de är mycket mer värda än alla andra och ändå klarar sig finfint i samhället...

Kerstin LH sa...

@ Arro: Haha! Så bra sagt. Och tack för filmtipset, Maud. Trailern gör mig riktigt sugen. Tänk - när gick man på bio o såg en finsk film sist?!

Erik sa...

Alltid trevligt med filmtips =)